“Ne može nam niko ništa”: Političari rekorderi u zapošljavanju rodbine

”Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine, mogu samo da nas mrze, oni što nas ne vole…”

Ovu pjesmu predsjednik Republike Srpske simbolično je otpjevao i posvetio opoziciji tijekom banjalučkoga mitinga vlasti u svibnju. No, stihovi vrlo dobro oslikavaju stanje nepotizma i sukoba interesa kada je u pitanju ‘stranačko-obiteljsko’ zapošljavanje u Bosni i Hercegovini.

Ako sudimo prema broju omogućenih radnih mjesta djeci, suprugama, rođacima, zetovima – članovi njihovih obitelji sigurno nemaju razloga da mrze vladajuće u Republici Srpskoj. Mreža istih prezimena u javnim institucijama je zabrinjavajuća, piše N1.

Tako, na primjer, u Vladi Republike Srpske, između ostalih, vladaju i Tegeltije. Supruga ministra financija Dušanka Tegeltija pomoćnica je ministra trgovine i turizma ovoga entiteta. Kćerka Zorana Tegeltije zaposlena je u Elektroprenosu Bosne i Hercegovine. Ovo je poduzeće krajnje popularno. Tamo radi i sin premijerke Željke Cvijanović, ali i supruga SNSD-ova gradonačelnika Banja Luke Igora Radojičića.

Roditelji i rodbina reći će da su radna mjesta dobili natječajnom procedurom. U kvalitetu pobrojanih kadrova mnogi ne sumnjaju, ali ih zabrinjava niz koji se nastavlja.

”Imaš još tako dobrih studenata, obrazovanih, koji sjede kod kuće, što kažu – griju stolicu, ali ne sa knjigom, nego onako bezveze, čekajući hoće li nešto iskočiti”, tvrdi aktivist Dušan Jokić.

Isto je i u drugom entitetu. Gotovo bez iznimke. N1 je već pisao o istaknutim Hercegovcima, mahom Čovićevim HDZ-ovcima, raspoređenim od Elektroprivrede HZHB do raznih državnih agencija.

Suprug ministrice financija Federacije Bosne i Hercegovine, Dragan Milićević, rukovodielj je u proizvodnji toga javnoga poduzeća.

Kćerka Jelke Milićević zaposlena je u Agenciji za vodno područje Jadranskoga mora, zet Dario Đolo u Agenciji za bankarstvo, a njegov otac Ilija Đolo izvršni je direktor za proizvodnju električne energije u Elektroprivredi HZHB.

Pisalo se i o razgranatoj utjecajnoj obiteljskoj mreži SDA-ovih kadrova. Supruga predsjednika SDA i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića na čelu je javne ustanove Univerzitetski klinički Centar Sarajevo. Izvršna direktorica Vakufske banke Elma Zukić supruga je još jednog SDA-ovca – Amira Zukića, no mediji su izvijestili kako pretendira na mjesto viceguvernerke Centralne banke Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, prašinu u javnosti diglo je i zapošljavanje kćerke Fadila Novalića u Financijsko-informatičkoj agenciji, koja je nakon pritiska javnosti i medija dala otkaz. No, na kraju se ispostavilo kako je Ada Novalić suvlasnica triju poduzeća, a pored toga je ”tražila posao” u javnom sektoru, prenosi Bljesak.info.

“Ne može nam niko ništa”, značenje stihova koje je svojedobno otpjevao Milorad Dodik na vlastitom mitingu vlasti u ovom je kontekstu još paradoksalnije.

(www.jabuka.tv)

5 komentara

  • A je bogati ta i ptice na grani znaju u mostaru u elektroprivredi u bolnici posti i eronetu ako nisi u HDZ nema posla a možeš imati 5 fakulteta i 5 strani jezika govorit dzaba ti je.katastrofa.

  • Majke ti,kako vas nije stid pisat o Republici Srpskoj,a to nam na svakoj cosi i u svakoj firmi i instituciji u sirokom,pa ne daju se tate i mame ucitelji u mirovinu dok im dica ne zavrse ,itd !Znaci treba omesti ispred svoje kuce !

  • Dobro draga sofija onda ni odgovori mudro razborito tko nase skolstvo uniste pored hdz ova….tko je uveo 9 godisnje skolovanje.vjerojatno oni vanzemaljci sto su nekada ukazali u izbicnu ili mozda onaj trecina od 17 je 5. Eh da tko je zaposlio silnu rodbinu u autoceste ceste a da pritom nisu ocistili svoje firme prema drzavi i radnicima…tko je prodao sve na visokoj glavici i tko je nekad jeo dzabe u borku na racun opcine a za racun podjele para i da too je davao poticaje bezzemljasima i tko je mogao dobiti stipendije od 1945 godine pa na ovamo….zato sofie sofija ne budi mudea ne budi pomalo mangup i glupan….pa napisi cijelu istinu a ne iscitaj ono odozgora onako prepisano….sto taj n1 nije objavio u kompletu informaciju od 5 trecina od 17 i sto nije objavio nitko video sebija prijeti…..ili sto nitko pa ni ti ne trazis objavu svih stipendista opstine tj kasnije opcine pa grada sirokoga brijega od 1945….sto se ne objavi na lokalnoj razini koliko ima zaposlenih nepotista u domu zdravlja skoli itd na mikro razini…zasto to recimo ne objavi ovaj portal…malo istrazivanje….ili mozda ne smije…

Komentiraj: