Naučite varati u čišćenju

Prošla su ona vremena kada je samo suprug radio, a žena kod kuće brinula za djecu i dom. Danas ne samo da smo svi zaposleni, već je ponekad uz sve poslovne i druge obaveze koje su se strmoglavile na nas kao cunami, pravo čudo pronaći vremena i za čišćenje doma. Sada se svemu mora pristupati puno organiziranije, a ponekad je dobro i znati varati – kako biste uštedjeli na vremenu i živcima.

Nova pravila čišćenja

Novi ciljevi zahtijevaju nove načine razmišljanja i postizanja tih ciljeva. Sada su nam potrebni lukavi pristupi – koji “šparaju” vrijeme, obavljaju barem “dvije muhe jednim udarcem”, tehnike minimalnog uloženog truda za maksimalne rezultate. Da, nama su potrebni načini varanja u čišćenju.

Nova pravila koja će vam pomoći to postići podijeljena su u dvije kategorije: stanje uma (da se organizirate i fokusirate) i procedure (kako ne biste trošili više vremena ili energije nego što je to potrebno).

Zbog čega toliko vremena provodite čisteći? Zbog materijalnih stvari koje posjedujete. Redefinirajući vaš cijeli pristup prema stvarima koje imate, možete drastično smanjiti vrijeme i trud potreban za čišćenje. O čemu pričamo? Evo, o ovome:

Budite dovoljno hrabri izbaciti višak stvari
Htjeli mi to priznati ili ne, mnogi od nas su zatrpani nepotrebnim stvarima i sitnicama. I mnogi od nas imaju problema baciti nešto, čak i kada je to potrgano, previše iznošeno i nema apsolutno nikakve svrhe za nikoga u kući. Zaboravite na “možda nam jednog dana… Jednom…. stvarno zatreba” stav razmišljanja. Ako nešto niste nosili ili upotrijebili u proteklih godinu dana – riješite se toga (ako je još dobro pokušajte prodati preko Njuškala ili nekog sličnog sajta, ili pak donirajte. Ako je staro i neupotrebljivo – bacite!). To se odnosi na većinu stvari u vašoj kući – odjeću i obuću, kućanske aparate, posude, posteljinu, stari namještaj, kozmetiku…  ako to niste iskoristili ili upotrijebili u posljednjih godinu dana ili maksimalnih dvije godine – riješite se toga!

Nabavite prave stvari, malo pomalo
Vaša garderoba je sigurno puna odjeće koja se lako gužva ili teško pere, odnosno traži nošenje na kemijsko ili pranje na ruke. Kumulativno gledajući, ove stvari mogu biti velik teret za vaše vrijeme i živce. Naravno, nitko ne kaže da ih morate odmah baciti. No, sada kada kupujete nešto novo – počnite obraćati pažnju i na te aspekte odjeće. Gledajte da je ona što jednostavnija za održavanje. A to se isto odnosi i na druga područja u domu – namještaj, aparate, pločice/parkete/laminate… Kad dođete u situaciju kada morate kupiti nešto novo – obratite pažnju na to koliko će vam nešto biti zahtjevno za čišćenje i održavanje.

Budite spremni potrošiti više u zamjenu za praktičnost i uštedu vremena
Znamo da trenutno situacija nije povoljna većini ljudi, no ako si to možete priuštiti – pokušajte nabaviti “cool”, moderne aparature koje će vam pomoći uštedjeti vrijeme i živce. Još uvijek nemate perilicu za suđe, a mrzite prati suđe? Ako si je možete priuštiti, nabavite je! Sigurno ste vidjeli i one male robotiće koji sami usisavaju – oni su odlično za održavanje čistoće između detaljnog usisavanja. A postoje i roboti koji će vam sami prati podove i prozore (Winbot i iRobot)!

Nemojte kupovati stvari koje vam uzrokuju stres
Imate skup auto oko kojeg stalno strepite da će ga netko ogrebati na parkiralištu i stalno imate potrebu voziti ga na pranje jer mu je crna boja baš dobro stajala, a sad se svaka kapljica vode i prašine vidi na njemu? Imate lijep i skup kauč za koji vam se kosa na glavi diže svaki puta kada mu se približi netko s čašom soka ili vina? Imate haljinu od delikatnog materijala, pa se ne možete opustiti dok je nosite? Sve te i slične stvari su imovine koje uzrokuju stres i anksioznost, i tu vam u stvari vaš vlastiti ego zagorčava život. Koliko god smo rekli da su neki aparati dobri za uštedu vremena i živaca, toliko je po ovim drugim stvarima važnije težiti skromnijim, funkcionalnijim i jednostavnijim za njegu stvarima i imovinama. Što će vam sve te stvari kada se ne možete opustiti i uživati u njima?

Razmislite prije nego se uhvatite posla
Kad imate malo slobodnog vremena, prisiljeni ste bolje se organizirati – pa to i učinite. Izbacite sav nepotreban “prazni hod” u toku čišćenja. Prije nego počnete u glavi si posložite što i kako mislite čistiti, a istovremeno budite dovoljno fleksibilni da se prilagodite ako vam se pruži prilika da dvije stvari napravite odjednom. Vrijeme ćete uštedjeti i ako usputno, češće održavate neke površine i prostorije. Primjerice – imajte dezinfekcijske maramice za čišćenje u kupaonici i WC-u – pa kad ste već tamo uhvatite jednu i prebrišite površine. Suđe stavljajte u perilicu odmah nakon što ste ga upotrijebili (nemojte čekati da se nakupi). Kadu ili tuš čistite istovremeno dok se tuširate. Nabavite pajalicu/perušku za brisanje prašine s produljujućom drškom (tako se nećete morati naprezati i prigibati – sve ćete lakše i brže obrisati).

Zamijenite stare i istrošene stvari novima
Stvari kao što su otirači, tave, zavjesa za tuš ili kadu… Te stvari se s vremenom istroše i uprljaju toliko da ih je nemoguće očistiti – odnosno trošite puno više vremena na njih nego što biste trebali. (zena.hr)

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.