NATO general: “Srbi su najveća prijetnja Europi”

Glavni zapovjednik NATO snaga u Europi, američki general Curtis Scaparrotti u svjedočenju pred Odborom američkog Senata za oružane snage rekao je da je Balkan, odnosno balkanske zemlje, najveća prijetnja Europi. Scaparrotti je istaknuo da Balkan postaje sve veći problem zbog jačanja ruskog utjecaja na tom području.

Skrenuli smo pažnju s Balkana, a u međuvremenu je Rusija tamo odradila svoj posao. U mom jednoipolgodišnjem mandatu sam primijetio da je Rusija na Balkanu značajno proširila svoj utjecaj, rekao je Scaparrotti i upozorio da će s balkanskim zemljama biti problema ukoliko se saveznici uskoro ne uključe s diplomatskim, ali i vojnim angažmanom.

Kao najveći problem je istaknuo Srbiju, ali i naveo da Rusija koristi svoje odnose sa čelnicima Republike Srpske za podrivanje institucija Bosne i Hercegovine.

General Scaparrotti naglasio je da Rusija pokušava spriječiti euroatlantski put pojedinih zemalja u regiji i izrazio je zabrinutost da nedostatak diplomatskih aktivnosti doprinosi širenju ruskog utjecaja na Balkanu.

Kada je upitan koja je zemlja najveći problem u regiji, odgovorio je ‘Srbija’. Na ponovni upit je li to Srbija ili Republika Srpska, rekao je ‘Srbija, kao država, ali općenito srpska populacija na Balkanu’.

Scaparrotti je naime kazao kako je Balkan daleko veća prijetnja nego baltičke zemlje, nekadašnji ‘ruski sateliti’ Litva, Latvija i Estonija. Kako je naveo, te su zemlje članice NATO-a i njihova je pozicija sada daleko stabilnija u tom dijelu kontinenta, ali ga, kaže, zabrinjavaju Srbi na Balkanu, koji su daleko više podložniji ruskom utjecaju.

Scaparrotti nije dugo čekao na oštar odgovor iz Srbije. Javio se Aleksandar Vulin, srpski ministar obrane. Vulin je poručio kako je Scaparrottijeva izjava najopasniji antisrpski stav još otkako su “zapadni vojni saveznici bombardirali Srbiju 1999. godine”.

Vulin, koji je inače poznat po svojim proruskim stavovima je rekao:

Od 1999. godine nije bilo ovako neodgovornih navoda. Kad netko kaže da cijeli srpski narod predstavlja opasnost za čitav Balkan, to je otvoreni poziv svim drugim narodima na Balkanu da se ujedine protiv Srba, rekao je Vulin.

Nadalje su Vulinu ukazali da postoji strah Zapada da Rusija koristi svoje povijesne slavenske veze sa Srbijom kako bi destabilizirala Balkan, koji je već prošao najgori pokolj nakon Drugog svjetskog rata, u vrijeme raspada Jugoslavije.

Ne postoji ruski utjecaj u Srbiji. Srbija je neovisna država koja sama bira svoje prijatelje, istaknuo je Vulin.

(www.jabuka.tv)3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.