Nastavlja se obnova zdravstvenih ustanova u Mostaru

Budući da je pandemija koronavirusa obustavila značajan broj projekata, sada kada se život vraća u normalno stanje, vrijeme je da se nastave.

Tako se i u Mostaru nastavlja obnova Klinike za psihijatriju, dok će bolnica „Doktor Safet Mujić“ dobiti suvremeni Odjel traumatologije.

Obnova zdravstvenih ustanova

Prvoga ožujka ove godine, Županijska bolnica „dr. Safet Mujić“ potpisala je sporazum o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru prekograničnog programa. U okviru IPA projekta, sudjeluju mostarska, te Opća bolnica iz Kotora i Dubrovnika. Ukupna vrijednost projekta je nešto više od milijun KM, a ima višestruki značaj, piše BHRT.

Jedan je nabavka neophodne opreme za odjele traumatološke sve ove tri bolnice. Zatim, vrlo bitan segment – certificirana edukacija u European Trauma Centru gdje će naših po 12 liječnika iz svake od tri bolnice sudjelovati i treći, vrlo važan elemenat je komunikacija u smislu razvoja tele-medicine i izravna komunikacija ove tri bolnice koja će rezultirati razmjenom iskustava, Zlatko Guzin, ravnatelj Županijske bolnice „Dr. Safet Mujić“, Mostar.

Budući da liječnici i u Mostaru, Kotoru i u Dubrovniku posebice tijekom ljetnih mjeseci imaju pune ruke posla zbog povećanog broja udesa i nesreća, ovaj će projekt biti od velike važnosti u vidu stjecanja dodatnih znanja i iskustava.

S tim da u Traumatologiji ne sudjeluju samo traumatolozi i ortopedi, tu su i anesteziolozi jer je anestezija i reanimacija – reanimatološki element je jako bitan kao i opći kirurzi tako da ćemo ovdje staviti fokus na mlade liječnike koji će završiti ovu edukaciju, kazao je Zlatko Guzin, ravnatelj Županijske bolnice „Dr. Safet Mujić“, Mostar.

A mladi tim psihijatara, koji se redovito dodatno usavršavaju, svoja će znanja uskoro primjenjivati u obnovljenoj psihijatrijskoj bolnici u središtu Mostara. Iako nefunkcionalna, jer je ova zgrada nekada bila namijenjena za plućne bolesnike, a tijekom rata gotovo u potpunosti uništena , s projektima obnove započeto je prije tri godine. Do sada je u potpunosti završena vanjska toplotna izolacija, pa je na redu unutarnja potpuna obnova.

Nastavlja se obnova klinike za psihijatriju SKB Mostar

Kroz ovaj projekt mi pokušavamo izvući maksimalno da prilagodimo potrebama psihijatrije i sad smo u fazi izrade projektne dokumentacije koju je ova korona kriza nas je nešto usporila.

Do kraja ove godine bi trebalo bi sve biti gotovo i početkom naredne godine u optimalnoj, povoljnoj situaciji trebalo bi da se krene u izvedbu, izjavio je Miro Klarić, predstojnik Klinike za psihijatriju SKB Mostar.

Uz kompletnu obnovu prostorija koje se već koriste, bit će prenamijenjen i trenutačni podrumski prostor koji će biti višenamjenski.

Od rekreativnih terapija, radnih terapija, kreativnih terapija, dnevnih radionica, aktivnosti gdje će se moći provoditi i ljeti i zimi, ne vjerojatno nego ćemo sigurno moći proširiti našu djelatnost i uhvatiti se pod ruku suvremenim intencijama razvoja psihijatrije, izjavio je Miro Klarić, predstojnik Klinike za psihijatriju SKB Mostar.

Vrijednost ovoga projekta je oko 3,5 milijuna KM, a kreditna je sredstva odobrila Federalna vlada.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.