Nastavlja se apsolutna dominacija Androida

Nikakvih značajnih promjena na tržištu pametnih telefona, odnosno preciznije rečeno mobilnih operativnih sustava nema, Googleov Android i dalje drži uvjerljivo dominantnu poziciju, a to dokazuju i podaci koje je objavila analitičarska tvrtka IDC.

Prema obrađenim podacima za prvi kvartal ove godine, Android je instaliran na čak 85% uređaja. U odnosu na posljednji kvartal 2016. Android je ne samo zadržao uvjerljivu poziciju, nego zabilježio i rast, jer je krajem prošle godine bio instaliran na “samo” 81,4% uređaja.

Naravno, na drugom mjestu je Apple sa svojim iOS operativnim sustavom, a on trenutačno drži 14,7% tržišta i zabilježio je pad, jer je u posljednjem kvartalu 2016. njegov udio na tržištu bio 18,2%. Treću, ali posve zanemarivu poziciju i isto takav udio, usprkos silnim pokušajima i uvjeravanjima da još nije gotovo, drži Windows Phone sa 0,1% tržišnog udjela. Ostatak otpada na – ostatak koji nije vrijedan spomena.

Zanimljivo je i na tržištu proizvođača pametnih telefona, gdje Samsung i Apple nastavljaju voditi žestoku bitku, a pravi spektakl se očekuje od jeseni pa do kraja godine, kada će Apple predstaviti nove iPhone modele. No, kao što smo nekoliko puta pisali, nikako ne treba zanemariti ili podcijeniti nova imena na tržištu, koja sve više pokazuju da mogu biti više nego dostojna konkurencija do sada etabliranim igračima i nositeljima kvalitete.

Radi se prije svega o Huawei, Vivo, Oppo i sličnim kompanijama, koje proizvode sve bolje uređaje, po sve prihvatljivijim cijenama i njihova je budućnost, kako sada stvari stoje, više nego svijetla, prenosi Zimo.co. Upravo prosječne cijene pametnih telefona bi trebale padati, jer su prema sadašnjim podacima na razini 220 američkih dolara, no u idućim godinama taj će se prosjek smanjiti za otprilike 25 dolara.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.