Nastavak suđenja Lijanoviću i Šakiću: Optužnice iz drugog predmeta kao dokaz

U nastavku suđenja pred Županijskim sudom u Tuzli Jerku Ivankoviću Lijanoviću i Stipi Šakiću, Tužiteljstvo Tuzlanske županije je uložilo nekoliko materijalnih dokaza, među kojima su i presude nekim svjedocima koji su osuđeni zbog obmane pri dobivanju kredita.

Jerko Ivanković Lijanović je optužen, zajedno s njegovim nekadašnjim savjetnikom Stipom Šakićem, za zlouporabu položaja i ovlasti u vezi s nezakonitostima prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području Tuzle i Federacije BiH od 2011. do kraja 2014. godine.

U tom predmetu su bili optuženi i Mersed Šerifović, nekadašnji zastupnik u Skupštini Tuzlanske županije, i Suad Čamdžić, bivši savjetnik, ali su oni nakon potpisivanja sporazuma o priznanju krivnje osuđeni na po dvije i pol godine zatvora.

Tužitelji su kao materijalni dokaz uložili i optužnicu Tužiteljstva BiH po kojoj se Jerko Ivanković Lijanović i još devet osoba terete za organizirani kriminal, pranje novca i porezne utaje. U ovom predmetu je suđenje u tijeku.

Odvjetnica Mirna Delalić, koja brani Lijanovića u ovom predmetu ali i u procesu u Sarajevu, rekla je da nijedna optužnica ne može biti dokaz u ovom predmetu. – To bi značilo da bih sve dokaze iz tog predmeta morala i ovdje predstaviti – kazala je ona, napomenuvši da je “irelevantna” jedna od presuda koju Tužiteljstvo želi uložiti.

S druge strane, tužitelj Dalibor Bingas je naveo da se iz jedne od optužnica vidi da su činjenice važne za postupak. – Optužnica ukazuje na činjenice bez obzira što ne dokazuje krivnju. Smatramo da su prigovori Obrane neosnovani, a i obrana je ranije slične dokumente unosila kao dokaze – rekao je Bingas, prenosi Fena. Na današnjem ročištu se govorilo i o blagajničkom izvješć koji je tvrtka “Voćar Piramida” trebala dostaviti na zahtjev obrane.

Sutkinja Vildana Helić je kazala da je ta tvrtka dostavila izjavu u kojoj piše da tijekom tri godine nije isplaćivala novac Suadu Čamdžiću. Delalić je rekla da je ona tražila da se dostavi blagajnički izvješće, koji svaka tvrtka mora imati na kraju godine.

S druge strane, tužiteljica Anela Garčević je kazala da je blagajničko izvješćeirelevantno jer je svjedok govorio da je novac dizao s računa, a ne iz blagajne, i davao Čamdžiću, za što postoji dokaz. Suđenje će biti nastavljeno 16. kolovoza, javlja BIRN-Justice Report.

(www.jabuka.tv)


13 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.