Nastava će u školama započinjati intoniranjem himne BiH

Nastava u osnovnim i srednjim školama s područja Županije Sarajevo ovu, a i sve naredne školske godine i polugodišta započinjat će intoniranjem himne Bosne i Hercegovine.

Ovo je jedan od zaključaka današnjeg sastanka premijera Županije Sarajevo Elmedina Konakovića i ministra za obrazovanje, znanost i mlade ŽS Elvira Kazazovića s akademicima i članovima posebnog stručnog tijela Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava koje je predvodio njegov doskorašnji predsjednik Smail Čekić.

Razgovarano je o provođenju Inicijative nevladinih organizacija ”Istina o genocidu i opsadi grada Sarajeva”, o uvođenju promjena u nastavne planove i programe u osnovnim i srednjim školama te Zakona o obrazovanju ŽS-a. Jednoglasno je podržan početak realizacije ove inicijative čiji je predlagač Sejfudin Tokić, vanjski suradnik Instituta.

”Danas smo razgovarali o nekim propustima u našem obrazovnom sustavu, kao i o radu ovog Instituta koji je članica Univerziteta u Sarajevu, njihovom položaju u procesu obrazovanja i edukaciji u Županiji. Usuglasili smo se da udžbenička politika u ŽS nije adekvatna vremenu u kojem živimo, jer su naši prethodnici izbjegli mogućnost da naša djeca uče pravu istinu koja se dogodila u Sarajevu i Bosni i Hercegovini”, naveo je premijer Konaković.

Naglasio je i kako djeca moraju učiti o opsadi Sarajeva, o njegovom stradanju, o genocidu u Srebrenici, mnogo više o zločincima koji su u međunarodnim pravnim procesima odgovorni, osuđeni i leže u zatvorima.

”Mi ćemo se pobrinuti da već u ovoj školskoj godini na određeni način utječemo na sadržaj udžbenika prema kojima naša djeca uče”, kazao je premijer Konaković.

Objasnio je i da uvođenje intoniranja himne ima za cilj da ojača svijest naše djece o važnosti države, njezinih obilježja, njezine zastave.

”Ovo je početak naše vrlo ozbiljne suradnje s Institutom s kojim želimo da poziciju bosanske povijesti, bosanskog jezika koji nije adekvatno tretiran u našim udžbenicima, zastupljenosti bosanskih književnika u njima, bitno ojačamo i stavimo ih na mjesto kakvo oni to zaslužuju”, najavio je premijer Konaković i dodao da istina koja se ne čuje dovoljno iz županija ohrabruje i one snage koje u udžbenicima u RS-u pišu da su osuđeni ratni zločinci ustvari heroji.

Smatra da u BiH trenutno postoji mnoštvo iskrivljenih činjenica kao i da neće dozvoliti da u udžbenicima piše da se u BiH dogodio građanski rat. Također je naglasio da će Vlada ŽS-a već u ovoj školskoj godini ”hrabrije” razgovarati o ovim temama.

Inicijator sastanka, predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudin Tokić podcrtao je da je cilj sastanka u konačnici omogućiti da formulacije iz sudskih presuda budu sastavni dio nastavnih planova i programa u ŽS-u, ali i drugim županijama.

”Nitko nema pravo napraviti kompromis s istinom i ovdje se radi o krivotvorini, jer u nastavnim planovima i programima ove županije nemamo istinu iz relevantnih dokumenata, kao što su sudske presude”, objasnio je Tokić.

Ministar za obrazovanje, znanost i mlade ŽS-a Elvir Kazazović je istaknuo potrebu da se urade određene izmjene u nastavnom predmetu povijesti, te najavio već za sutra sastanak zbora nastavnika ovog predmeta koji će predložiti konkretna rješenja u ovom smislu.

Naglasio je i da će od ove školske godine zatražiti od svih direktora da škole u unutarnjim prostorijama, ali i vani na objektima moraju imati nacionalna obilježja države Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Press službe ŽS.

(www.jabuka.tv)

15 komentara

Komentiraj: