Nastao je kaos kada je američki vojnik pretrčao u Sjevernu Koreju

Američki i južnokorejski stražari vikali su “uhvatite ga” dok su bezuspješno pokušavali spriječiti američkog vojnika Travisa Kinga da uđe u Sjevernu Koreju, rekla je u srijedu Novozelanđanka koja je bila na istoj turi u pograničnom području.

Sve se dogodilo prilično brzo, rekla je Sarah Leslie koja je bila u Zajedničkom sigurnosnom području (JSA) demilitarizirane zone (DMZ) s još 40-ak turista koji su šetali uokolo i fotografirali malo prije nego što je King napravio ludi trk u izoliranu Sjevernu Koreju.

Grupa je upravo napustila jednu od legendarnih plavih zgrada koje se nalaze na granici između dviju Koreja i koja se koristi za pregovore kada je King iznenada počeo trčati između građevina prema sjeveru, rekla je.

Netko mi je pritrčao vrlo brzo i pomislila sam: ‘Što se događa?’, rekla je Leslie Reutersu.

Mislim da nitko tko je pri zdravoj pameti ne bi htio ići u Sjevernu Koreju, pa sam pretpostavila da je to nekakav štos, dodala je.

Američka vojska u srijedu je pokušavala utvrditi Kingovu sudbinu nakon, kako su dužnosnici rekli, namjernog, neovlaštenog prelaska granice sa Sjevernom Korejom.

King je na sebi imao traperice, crnu košulju i crni šešir sa slovima “DMZ“, rekla je Leslie.

Vjerojatno sam ga vidjela kako trči samo nekoliko sekundi i to je bilo dovoljno da pređe granicu, dodala je.

Jedan američki vojnik je povikao “uhvatite ga”, a drugi američki i južnokorejski stražari potrčali su za Kingom, ali on je već bio na sjevernoj strani granice, prisjetila se Novozelanđanka.

Bilo je prekasno, rekla je, dodajući da je nestao iz vidokruga i da ga nije vidjela kako ulazi u zgradu niti ga je sjevernokorejska straža privela.

Stražari su potom brzo potjerali ostatak grupe u zgradu i autobus kako bi napustili to područje, istaknula je Leslie.

Zapovjedništvo UN-a koje nadgleda demilitarizirano područje između dvije zemlje jučer je objavilo da je američki državljanin prešao neovlašteno iz Južne u Sjevernu Koreju i da su ga vjerojatno pritvorile sjevernokorejske vlasti. Mediji su kasnije objavili da je riječ o Travisu Kingu, američkom vojniku s činom pozornika.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.