NASA primila 12.000 molbi za astronaute – Jabuka.tv

NASA primila 12.000 molbi za astronaute

Američka svemirska agencija (NASA) objavila je da je primila 12.000 molbi za buduću generaciju astronauta, njih desetak, a rezultati postupka selekcije će biti objavljeni na ljeto 2021.

NASA regrutira novu posadu astronauta za svoj program Artemis, a cilj je između ostaloga da na površinu Mjeseca stupi i prva žena. Prva posada Artemisa trebala bi sletjeti na Mjesec do 2024., a potom bi se svake godine slala druga posada.

Sljedeća klasa astronauta, generacije Artemis, omogućit će nam da istražimo nova područja Mjeseca, a odvest će nas i na Crveni planet, rekao je Jim Bridenstine, direktor NASA-e.

Naime, dugoročni cilj je poslati astronaute na Mars, a NASA se nada da će kroz program slanja ljudi na Mjesec moći naučiti i uvježbati astronaute za pohod na Mars. Godine 2017. je od 18.300 kandidata njih 12 izabrano za astronaute, a 11 je izdržalo obuku do kraja. Trajala je do siječnja ove godine.

Kandidati moraju biti Amerikanci i imati magistarsku diplomu u znanstvenim disciplinama, tehnologiji ili matematici, a primaju se i liječnici i piloti.

NASA trenutno raspolaže s 48 aktivnih astronauta.

Budući regruti će se slati na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS), a jednog dana možda i na Mjesec. Prva misija na Mjesec planira se za 2024., a od 2028. planira se “trajna” ljudska nazočnost na Zemljinom satelitu.

(Hina)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.