NASA objavila sliku površine Marsa

Odmah po slijetanju InSight je snimio i prvu fotografiju s Marsa te ju je poslao u središnjicu NASA-e. Fotografija prikazuje zanimljiv pogled na planet dok se u daljini vidi horizont. Također se vide dio sonde i nakupina čestica prašine na poklopcu iznad kamere.

Na Marsu će provesti 24 mjeseca

InSight nosi instrumente koji detektiraju temperature planeta i seizmičke pojave koje se zasad nisu mjerile nigdje osim na Zemlji. Letjelica je u tanku atmosferu Marsa ušla brzinom od 19.795 kilometara na sat.

Potom su 123 kilometra dugo slijetanje usporili atmosfera, divovski padobran i rakete. Sedam minuta poslije tronožna letjelica nježno je sletjela u središte puste ravnice poznate kao Elysium Planitia, koja se nalazi u blizini Marsovog ekvatora.

InSight će provesti na Marsu 24 mjeseca, što je približno jednoj marsovskoj godini, bilježeći seizmičke i temperaturne podatke kako bi rasvijetlio misterije o Marsovu postanku, što bi potom moglo razjasniti i podrijetlo Zemlje i drugih čvrstih planeta u unutarnjem krugu Sunčeva sustava.

Uspješno manje od polovice misija na Mars

Manje od polovice misija na Mars bilo je uspješno. Razne svemirske agencije poslale su 44 robotizirane sonde na Crveni planet, ali ih se samo 18 uspjelo probiti do Marsa.

Sonda InSight podsjeća na Mjesečev lander iz misije Apollo te ima tri noge koje drže tijelo sonde.

Za razliku od rovera Curiosity koji je 2012. godine uspješno sletio u krater Gale na Marsu, sonda InSight bit će nepokretna. Bit će pozicionirana na samo jednom mjestu i glavni fokus će joj biti dubinska i detaljna analiza tla, piše CNN.

No to nije jedina razlika. Sonda će moći bušiti mnogo dublje od rovera Curiosity, čak do 5 metara.

Što će sve sonda istraživati i koji je njen značaj

Prema BBC-ju, InSight će pokušati odgovoriti na tri osnovna pitanja: koji je sastav tla, kolika je temperatura u unutrašnjosti Marsa i kako točno Mars tetura, odnosno oscilira oko svoje osi, prenosi Index.hr.

Tako će mjeriti seizmičku aktivnost, odnosno osluškivati potrese na Crvenom planetu. Prikupljeni podaci će nam reći kako su posloženi slojevi tla i od čega se sastoje.

Uz to što će mjeriti teturanje Marsa oko svoje osi pomoću radiovalova, sonda InSight će pokušati otkriti koliko je vruće u unutrašnjosti Marsa. Možda se mnogima ta informacija ne čini toliko važna, ali ona je iznimno bitna za razumijevanje procesa nastanka planeta Marsa, ali i Zemlje. Sonda InSight bi nam tako mogla pružiti vrijedne informacije i o Zemlji, o tome zašto i kako se planet pun lave, kakva je bila Zemlja, pretvorio u planet pogodan za život.

Također, sonda će istražiti je

li na Marsu dovoljno toplo da ispod površine ima tekuće vode i je li jezgra Marsa tekuća ili kruta.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.