NASA objavila nove spektakularne fotke iz svemira!

Neke Instagram stranice doista se isplati pratiti! Savršeni primjer za to je Instagram američke agencije za istraživanje svemira, poznate NASA-e. Njihove fotke iz bespuća svemira doista su prizori od kojih zastaje dah!

Ova agencija na svojim društvenim mrežama svako malo dijeli spektakularne fotke svemirskih čuda i prostranstava neopisive ljepote kojima ljudsko oko sve do nedavno nije imalo pristupa.

Tako danas izdvajamo nekoliko posebno dojmljivih NASA-inih fotki koje će vas približiti beskraju kozmosa.

Saturnov mjesec Encelad

Prva svemirska fotka na današnjem repertoaru je ova slika Saturnovog zaleđenog mjesečevog tijela zvanog Encelad. U pozadini slike, iza mjeseca bijelog poput pikule, moguće je vidjeti i fragment saturnovih gigantskih prstenova. Sliku je uslikala svemirska letjelica Cassini, a ovo svemirsko tijelo bijelo je zbog neke vrste snijega kojom je pokrivena njegova površina. Inače, kad su Zemlja i Saturn najbliži, ovaj je plinoviti planet od nas udaljen 1.2 milijarde kilometara.

Smrt i rođenje zvijezda u Carini Nebuli

Ova spektakularna fotka slikana Hubbleovim teleskopom prikazuje širinu od 50 svjetlosnih godina svemirske maglice pod nazivom Carina Nebula. Na fotografiji je zabilježena smrt i rađanje novih zvijezda.

Predivni mozaik vrtložnih struja na Jupiteru

Ovaj šareni svemirski mozaik predstavlja uskovitlanu površinu najvećeg planeta našeg Sunčevog sustava. Kovitlaci na fotografiji su ogromni vrtlozi oblaka na površini Jupitera, udaljenog od nas preko 630 milijuna kilometara u najbližoj točki kretanja oko Sunca. Fotku je uslikala svemirska letjelica Juno s udaljenosti od 12-ak tisuća kilometara od vrha Jupiterovih oblaka, piše BLDV14.com.

Ga’arina depresija iz satelita

Ova predivna fotka uslikana je iz Zemaljskog satelita, a radi se o tzv. Ga’arinoj depresiji u Iraku. Ovaj se vodeni “džep” formirao prije oko 300 milijuna godina.

Indonezija iz svemira

Na ovoj slici nalaze se indonezijski otoci Java, Bali i Lombok. Slikani su iz Internacionalne Svemirske Postaje, s visine od oko 400 kilometara. Ravnozemljaši, di ste?!

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.