NASA: Na Europi vjerojatno postoji voda, a možda i život

NASA-ini znanstvenici vjeruju kako na Jupiterovom mjesecu Europi postoji ocean koji izbacuje 200 metara visoke stupove vodene pare. Postojanje gejzira na ledenom satelitu dokazuju snimke teleskopa Hubble snimljene u ultraljubičastom dijelu spektra što je na granici mogućnosti teleskopa pa će ove navode morati još dodatno potvrditi.

Europa je prekirvena kilometarskim slojevima leda, a istraživanje iz 2014. pokazalo je da kroz pukotine u ledu na površinu izbijaju vodoskoci.

– Otkriće je ostvareno zahvaljujući snimkama tzv. tranzita, prolaska Europe preko blještave površine Jupitera. Za znakovima perjanica koje izlaze iz površine Europe tragalo se u ultraljubičastom dijelu spektra. Na ovu ideju došli smo zahvaljujući istraživanjima egzoplaneta. U tim istraživanjima planet obilazi oko vlastite zvijezde. Dio svjetlosti zvijezde pritom prolazi kroz atmosferu planeta koja utječe na nju. Na taj način mogu se odrediti neka svojstva atmosfere egzoplaneta. Ovdje smo postupali po sličnom principu – rekao je William Sparks, astronom na Space Telescope Science Institutu u Baltimoreu.

– Ocean Europe smatra se jednim od najizglednijih mjesta na kojem bi se potencijalno mogao nalaziti život unutar Sunčevog sustava, izjavio je Geoff Yoder, jedan od administratora NASA-e.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.