NASA-ina astronautkinja u svemiru boravila čak 289 dana zaredom

Američka astronautkinja Christina Koch u subotu je nadmašila rekord i postala astronautkinja koja je najduže, 289 dana, u kontinuitetu boravila u svemiru, priopćila je NASA.

Stigavši na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) 15. ožujka, Koch je premašila rekord od 288 dana koji je postavila Peggy Whitson.

NASA je u tweetu čestitala Koch koja je “dosegla nove vrhunce“.

To je divna stvar za znanost, rekla je Koch za mrežu CNN s ISS-a.

Vidimo drugi aspekt kako je ljudsko tijelo pogađa mikrogravitacija na duže razdoblje i to je uistinu važno za naš budući plan svemirskog leta prema Mjesecu i Marsu, dodala je.

Do trenutka kada će se vratiti na Zemlju u veljači, u svemiru će provesti 328 dana, samo 12 dana manje od rekorda umirovljenog astronauta Scotta Kellyja, postavljenog 2016.

Većina misija na ISS-u trajala je oko šest mjeseci.

U listopadu Koch je oborila još jedan rekord izvođenjem prve isključivo ženske svemirske šetnje izvan ISS-a zajedno s astronautkinjom Jessicom Meir.

Za vrijeme boravka na dva desetljeća staroj međunarodnoj stanici, Koch sudjeluje u znanstvenom istraživanju, održavanju stanice, informiranju te svemirskim šetnjama, izvještava NASA na svojoj internetskoj stranici.


(Fena)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.