Narančasti meteoalarm: Upozorenje zbog mogućih olujnih lokalnih pljuskova u Hercegovini

Europski centar za predviđanje grmljavinskih oluja i olujnih procesa u atmosferi (Estofex), postavio je upozorenje od olujnog nevremena na najviši mogući stupanj level 3.

Što bi značilo da se u većem dijelu naše regije lokalno mogu pojaviti po život opasne vremenske situacije od olujnog vjetra i mogućnost tornada, do jake grmljavine grada (tuče), i obilnih pljuskova, koji mogu uzrokovati lokalne bujične poplave.

S druge strane se očekuje da se i meteoalarm zacrveni za pojedina područja, koja imaju narančasti tip upozorenja .

Recimo Hercegovina, Dalmacija, Crnogorsko primorje i sjeverna Makedonija večeras, noćas i sutra ujutro zasigurno bi trebali dobiti narančati ili čak i crveni meteoalarm.

Nije da se diže panika, jer razloga za to nema!

Ovdje se radi o lokalnim olujnim procesima koji bi se mogli dogoditi naše regije. Jake oluje sigurno neće zahvatiti kompletno područje naše regije, jer biti će situacija da će pojedina područja proći samo uz jaču grmljavinu i kratkotrajne pljuskove.

Međutim s druge strane, a to se jedino na radarima može pratiti, gdje se formiraju snažni centri olujnih oblaka višećelijski ili superćelijski tip oluja, tu može doći do velikog i po život opasnog olujnog nevremena, koje može uzrokovati štete na drvećima, infrastrukturi i ugroziti živote ljudi.

Za nadati je se da ipak većih posljedica neće biti, navodi pouzdana Facebook stranica  Vremenska prognoza za HR i BIH svakodnevna koju vodi profesor Zoran Zadro.

Upozorenje za rizik od olujnog nevremena, Europski centar za predviđanje grmljavinskih oluja i olujnih procesa u…

Posted by Vremenska prognoza za HR i BIH svakodnevna on Friday, 2 August 2019

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.