Napredne značajke današnjih videoigrica | Jabuka.tv

Napredne značajke današnjih videoigrica

Videoigrice su uistinu napredovale. Osamdesetih godina prošlog stoljeća bile su nešto novo i apsolutno svi su uživali u novim naslovima koji su u to vrijeme izlazili.

Postojale su čak i igraonice u kojima su se mladi okupljali i uživali, a danas su nam besplatne igre dostupne gdje god se nalazili. Godinu za godinom, proizvođači igrica su unaprjeđivali svoje kreacije te postepeno dodavali neke nove značajke koje dotad nisu bile viđene. Možemo slobodno reći da taj napredak i dalje traje te iz dana u dan svjedočimo nekim novim, kreativnim idejama koje nas tjeraju da zaigramo određene igrice.

Prepoznavanje lica

Kada igramo neke igrice, često se stavljamo u poziciju glavnog lika. Danas postoje različiti oblici 3D skeniranja lica koji omogućuju da upravo glavni likovi u igrici liče na nas što je jedna sjajna značajka koja sasvim sigurno poboljšava iskustvo igranja. Postoje 3D kamere koje skeniraju do 78 različitih karakteristika lica osobe i rezultati su sjajni.

Prepoznavanje glasa

Netko je možda toliko lijen da bi ustao s kauča i dosegnuo kontroler. Za takve osobe nema nikakvih problema. Igranje u kojem igrači koriste svoj glas za kontrolu i nije neki novitet, ali u današnje vrijeme uistinu je zaživjelo. Današnja računala mogu prepoznati glas i glasovne naredbe korisnika i igrice koje funkcioniraju na takav način zaista su nešto o čemu su prijašnji gejmeri mogli samo sanjati.

Kontrola pokretima

Razne tehnologije danas omogućuju igračima da igraju bez kontrolera. Kontrolirati svog lika u raznim igricama moguće je i najobičnijim pokretima ruke. Za ovaj način igranja još jednom se koriste razni oblici 3D kamera koje mogu bilježiti preko dvadeset točaka na ruci, kao i različite gestikulacije igrača.

Vrhunska grafika

Kada se prisjetimo starih igrica rađenih u 8-bit tehnologiji, doista možemo reći da je gaming industrija napredovala. Današnje igre nude sasvim novo iskustvo kada je o grafici riječ jer je u nekim slučajevima gotovo nemoguće razlikovati što je igrica, a što realnost. To uvelike olakšava igraču da se upusti u igru i proživi neko novo iskustvo.

Virtualna realnost

Virtualna realnost je, možemo slobodno reći, tek zagrebala površinu mogućnosti. Iako nije riječ o potpuno novom konceptu, ono što se može ostvariti koristeći VR tehnologiju je uistinu zapanjujuće. VR će igračima pružiti doživljaj igranja kakav nikada dosad nisu iskusili. Doslovno je moguće da se izgubite u igrici prije nego se odlučite vratiti u realnost.

Augmentativna realnost

Ako netko nije ljubitelj virtualnog svijeta, jednostavno može izmijeniti svoj postojeći. Augmentativna realnost koristi značajke koje su stvarne te ih mijenja, najčešće na zaslonu vašeg prijenosnog uređaja. Ovo je koncept koji je ponajviše u zadnje vrijeme popularizirala igrica Pokémon Go gdje igrači koristeći GPS mogu šetati koristeći mapu svog grada, a na svom putu nailaze na Pokémone koji postoje samo u njihovim igricama.

Mobilno igranje

To nas dovodi i do mobilnog igranja. Razvojem pametnih telefona i tableta, razvijale su se i igrice namijenjene upravo za njih. Čitavo jedno igračko iskustvo kao da je iščupano iz nekadašnjih igraonica i računala te preseljeno na dlan korisnika. Danas je moguće u igricama uživati gdje god se nalazili i nebitno koje je doba dana ili noći. Igrice nikada nisu bile dostupnije nego danas, a vrlo vjerojatno će u bliskoj budućnosti mobilno igranje još napredovati.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj: