MUP ŽZH najavio pojačane kontrole na cestama do travnja 2021, naglasak na zimskoj opremi | Jabuka.tv

MUP ŽZH najavio pojačane kontrole na cestama do travnja 2021, naglasak na zimskoj opremi

Sektor uniformirane policije MUP-a ŽZH je zaveo Županijsku preventivno – represivnu akciju pojačane kontrole prometa pod nazivom “Zima 2020/2021” s ciljem pojačane aktivnosti uniformirane policije na cestama u ŽZH, djelujući preventivno.

Istaknuli su kako žele vozačima motornih vozila skrenuti pozornost na pripremu vozila za zimu i zimske uvjete vožnje kako bi se smanjio broj prometnih prekršaja, a prekršitelje i ponavljače u činjenu prometnih prekršaja sankcionirati primjenom kaznenih odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama u ŽZH.

Akcija će trajati od 15. studenog 2020. godine do 15. travnja 2021. godine.

Tijekom akcije, policijski službenici Uprave policije MUP-a ŽZH će posebno pozornost obratiti na prekršitelje težih prometnih prekršaja, kao što su:

 • Upravljanje vozilom koje ne posjeduje potrebnu zimsku opremu, sukladno Pravilniku o prometu u zimskim uvjetima;
 • Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola;
 • Upravljanje vozilom prije stjecanja prava na upravljanje;
 • Prekoračenje dopuštene brzine kretanja vozila;
 • Upravljanje neregistriranim vozilom.
 • Za vrijeme trajanja akcije sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu bez obzira na vremenske uvjete, s tim što se pod zimskom opremom podrazumijeva slijedeće:

Za motorna vozila do 8 sjedala i motorna vozila najveće dopuštene mase do 3,5 tone:

 • Pneumatici sa zimskim profilom (zimske gume) na svim kotačima, s tim što dubina gazećeg sloja mora iznositi minimalno 4 mm ili pneumatici sa ljetnim profilom (ljetne gume), s tim što dubina gazećeg sloja minimalno 4 mm i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim kotačima u slučaju zimskih uvjeta.

Za motorna vozila sa više od 8 sjedišta i motorna vozila najveće dozvoljene mase preko 3,5 tone:

 • Pneumatici sa zimskim profilom na pogonskim kotačima (zimske gume), s tim da dubina gazećeg sloja minimalno 4mm, lanci za snijeg i priručni alat (lopata i vreća pijeska od 25 do 50 kg) ili pneumatici sa ljetnim profilom s tim da dubina gazećeg sloja mora iznositi minimalno 4mm i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim kotačima u slučaju zimskih uvjeta (kada pada snijeg i zadržava se na kolniku, ugažen snijeg na kolniku, kiša koja se ledi na kolniku, zaleđen kolnik) i priručni alat (lopata i vreća pijeska od 25 do 50 kg).

Pod zimskim uvjetima prometa na cestama smatra se postojanje najmanje jedne od sljedećih situacija:

 • kada pada snijeg i hvata se na kolniku,
 • kada na većoj površini kolnika ima ostataka ugaženoga i sleđenoga snijega,
 • kada pada kiša i ledi se na kolniku,
 • kada je kolnik zaleđen.
 • Zakonskim odredbama je propisano da se motorna vozila, koja su u navedenom razdoblju zatečena u prometu bez zimske opreme, isključuju iz prometa, a vozačima se izriču propisane novčane kazne.

Također, kada je riječ o vozilima koja su u vlasništvu pravnih osoba (poduzeća, itd.), osim vozačima kazne se izriču i pravnoj osobi, kao i odgovornoj fizičkoj osobi.

Pojačanim policijskim mjerama i aktivnostima, posebno na mjestima gdje se najčešće pojavljuju zimski uvjeti na cesti (snijeg, ledena kiša, led), očekuje se smanjenje broja prometnih prekršaja, s tim da će se povećati sigurnost svih sudionika u prometu.

Apeliramo na vozače da se odgovorno ponašaju u prometu, kako bismo u što je moguće većoj mjeri izbjegli neželjene posljedice (prometne nesreće, zastoje u prometu kod zimskih uvjeta vožnje itd.), navodi se u priopćenju.

Od 15. studenoga obavezna zimska oprema: Evo što to podrazumijeva i kolike su kazne

(www.jabuka.tv)


2 komentara

 • Slažem se da treba poštovati zakon ali zakon treba biti isti za sve. Kada političar iz HDZ-a ukrade milijune onda nema kazne. Kad ja vozim po danu bez upaljenih svjetala moram platiti kaznu.

Komentiraj: