Napravite sami kokosovo mlijeko

U moru novih “zdravih” proizvoda i namirnica koje se preporučuju iz ovih i onih razloga često se ističe kokosovo mlijeko i ulje ili maslac.

Na portalu Jabuka.tv ste već prije mogli pročitati o blagodatima kokosovog ulja, gdje su istaknuta njegova brojna korisna svojstva, od pozitivnog djelovanja na probavni sustav do blagotvornog djelovanja na suhu i oštećenu kožu.

Kokosovo mlijeko je u zadnje vrijeme popularno zbog toga što ne sadrži laktozu pa je dobra zamjena za mliječne proizvode za sve koji su alergični na kravlje mlijeko i mliječne proizvode. Osim toga, bogato je magnezijem, sadrži i laurinsku kiselinu te vitamine C, E, B1, B3, B5 i B6.

Unatoč korisnim svojstvima, malo tko će posegnuti za kupovinom kokosovog mlijeka jer je, posebno na našem tržištu, poprilično skupo. Osim toga, zbog brojnih aditiva koji mu se dodaju, pitanje je da li je to uopće zdravi proizvo koji se reklamira kao takav.

No, jeste li znali da kokosovo mlijeko jako lako možete napraviti i sami, kod kuće, sa jako malo sastojaka i vremena? Portal Jabuka.tv vam donosi jednostavan recept pomoću kojega možete napraviti svoje kokosovo mlijeko.

kokosovo brasno

Potrebno vam je:

  • Šalica kokosovog brašna (poželjno je da je kokosovo brašno koje koristite organsko)
  • 2 šalice vode
  • Blender, a ako ga nemate, poslužiti će i štapni mikser

Vodu uspite u lonac i dobro zagrijte (ali ne da proključa). U posudu za miksanje uspite kokosovo brašno i prelijte ga vodom. Potom to sve miksajte 3-4 minute, ili dok se sve ne usitini, a voda “pobijeli”. Nakon miksanja, dobivenu tekućinu protisnite kroz gazu, a na kraju i gazu dobro stisnite kako bi se iz nje iscijedila sva tekućina. I to je to! Imate svoje kokosovo mlijeko!

Ako pravite veću količinu, možete ga spremiti u frižider na 2-3 dana, a u tom slučaju će se na površini skupiti masnoća koju kasnije zagrijavanjem možete istopiti.

Ako želite, kokosovu mlijeku možete dodati malo cimeta ili vanilije za dodatni okus, a ako ga planirate koristiti u jelima umjesto vrhnja za kuhanje, bolje je da mu ne dodajete nikakve okuse.

Ovako napravljeno kokosovo mlijeko možete koristiti i za pripremu sladoleda, slastica, a možete ga i popiti umjesto “običnog” mlijeka i koristiti ga kao vrhnje za kavu.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: