Napravite kompost u vlastitom vrtu

Svako kućanstvo proizvodi velike količine organskog otpada koji se lako može pretvoriti u kvalitetan kompost. Vrtovi su idealna mjesta recikliranja organskog otpada s ciljem poboljšanja tla za iduću sezonu.

Jesen je najpogodnije vrijeme za stvaranje kompostne hrpe jer tada čistimo vrtove i dvorišta od uvelog bilja, istrulih plodova, lišća i grana kako bi zemlju pripremili za mirovanje.

Kompostiranje je prirodni proces razgradnje organske tvari pri čemu nastaje kompost koji se koristi kao organsko gnojivo ili kao poboljšivač zemljišta. Kompost služi za rast biljaka i predstavlja apsorpcijsku tvar koja zadržava vlagu i rastvorene minerale.

Pri posljednjoj jesenskoj košnji travnjaka, kao i čišćenju povrtnjaka i gredica te sakupljanju lišća može se prikupiti dovoljno materijala za početak kompostiranja. Osim biljnih ostataka iz vrtova, za kompostiranje se može iskoristiti i otpad iz domaćinstva, samo je važno da se u kompost ne dodaju kamen, plastika ili metal.

Hvataljke za lišće

Osnovi uvjeti za uspješno kompostiranje su odgovarajuća vlažnost, temperatura i zrak. Pri visokoj temperaturi dolazi do isušivanja kompostne mase, a isto tako prilikom previsoke vlažnosti ili stagnacije vode može doći do kvarenja i truljenja kompostne mase.

Za kompostiranje treba odabrati mjesto koje je smješteno u sjenovitom dijelu vrta ili dvorišta, zaštićeno od vjetra kako bi se spriječio gubitak vlage i postigla optimalna temperatura za rad korisnih mikroorganizama.
Kako bi se proizveo kvalitetan kompost, potrebno je usitniti što raznovrsniji biootpad. Preporuka je u podjednakom omjeru pomiješati biootpad bogat dušikom (trava, ostaci voća i povrća) jer se brže razgrađuje i osigurava vlagu te biootpad bogat ugljikom (lišće, usitnjene grane, slama) koji se sporije razgrađuje i osigurava prozračnost kompostne hrpe.

Prozračivanjem tj. miješanjem kompostne hrpe, barem jednom mjesečno, poboljšavaju se uvjeti za proces razgradnje. Ovisno o korištenom materijalu i uvjetima tijekom kompostiranja, za potpuno zrenje komposta je potrebno 6 do 12 mjeseci.

(www.jabuka.tv)