Napravite 20 čučnjeva i dobijete besplatnu autobusnu kartu

Otkako je zeleniji način života postao sve veći imperativ u svijetu, brojni gradovi diljem Europe pronalaze načine na koji će malenim promjenama u svakodnevnim životima građana postepeno promijeniti njihove navike i potaknuti ih na mnogo veće korake, a koji će im na koncu promijeniti život i zdravlje – nabolje.

Iako zvuči kao prilično kompliciran zadatak, jedan od gradova koji je u tome uspio postao je globalna atrakcija na društvenim mrežama, a ujedno je i dokazao svim ostalim gradovima da su promjene koje će građani dočekati s oduševljenjem, itekako moguće.

Riječ je o malenom, rumunjskom gradu Cluj-Napoca koji je, u želji da potakne zdraviji način života među stanovnicima grada, osmislio inicijativu “Festival sporta” koji od 2020. godine uspješno provodi razne aktivnosti i projekte po gradu.

No, uvjerljivo najuspješniji projekt koji se nastavio i u narednim godinama zove se “sportski kolodvor”, a stanovnicima grada pruža mogućnost da se besplatno voze autobusom ako odrade seriju od 20 čučnjeva u dvije minute.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sports Festival (@sportsfestival)

Čučnjevi se broje pomoću posebnog uređaja na autobusnom stajalištu koji snima i broji čučnjeve. Kada odradite vježbu, karta se sama ispisuje i možete ući u autobus. Ulaznice je na ovaj način moguće kupiti u vremenu od 8:00 do 20:00, a želite li preskočiti vježbanje, vožnju ćete platiti 15-ak kuna.

Cilj nije samo potaknuti ljude da se kreću kako bi dobili besplatnu autobusnu kartu, već da ih s vremenom potaknemo na aktivniji način života. Nakon što odrade dvadeset čučnjeva na stanici, mogli bi napraviti još jednu seriju kod kuće, a nadamo da će barem nekoliko njih odlučiti da vježbanje mora postati dio njihove svakodnevne rutine, kazali su organizatori.

Ova genijalna shema “besplatne autobusne karte” ostvarila je ogroman uspjeh prethodne godine zbog čega je ova “akcija” nastavljena i u narednoj sezoni.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sports Festival (@sportsfestival)

Podaci pokazuju da je izvršeno gotovo milijun čučnjeva, čime je omogućeno čak 55 000 besplatnih autobusnih karata, i ono najvažnije – 1900 sati vježbanja!

U svakom slučaju, nadamo se će Rumunjska zaista poslužiti kao inspiracija brojnim gradovima koje će na koncu i potaknuti na slične aktivnosti.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.