Napetosti rastu: Sjeverna Koreja sprema testiranje rakete srednjeg dometa

Južna Koreja podigla je razinu pripravnosti zbog indicija da se Sjeverna Koreja sprema na novo testiranje raketi srednjeg dometa. Najmanje jedna raketa dometa 3.000 kilometara spremna je za lansiranje, tvrde američki i južnokorejski izvori.

Stanje pripravnosti zbog mogućeg lansiranja sjevernokorejskih raketa proglasio je i Japan. U središtu Tokija i na otoku Okinawi postavljeni su protukraketni sustavi, a u Japanskom moru dva razarača. Bude li potrebno Japan će presresti sjevernokorejski projektil, izjavio je japanski ministar obrane Itsunori Onodera.

Pjongjang je prošlog tjedna objavio da ne može zajamčiti sigurnost diplomatskih misija na svom teritoriju nakon 10. travnja.

Novo testiranje projektila bit će ocijenjeno kao nova sjevernokorejska provokacija

Pjongjang već tjednima šalje prijeteće poruke Južnoj Koreji, SAD-u i Japanu. Sjeverna Koreja jučer je upozorila strane državljane u Južnoj Koreji neka se evakuiraju u slučaju rata jer im ne žele nauditi.

Novo testiranje projektila bit će ocijenjeno kao nova sjevernokorejska provokacija, ali ne predstavlja nikakvu značajniju vojnu akciju, osim ako nešto ne pođe po krivu. Naime, projektile srednjeg dometa testirali su i prije, ali i otkako su narasle tenzije na Korejskom poluotoku.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon ponovno je jučer upozorio na teške posljedice moguće eskalacije sukoba Sjeverne Koreje s njenim brojnim neprijateljima. Pozvao je Sjevernu Koreju da “smiri provokativnu retoriku” te rekao da “bilo kakav mali incident izazvan pogrešnom procjenom može uzrokovati situaciju koja se više ne bi mogla kontrolirati”.

Japan je jučer zbog mogućeg lansiranja raketa iz Sjeverne Koreje rasporedio svoje proturaketne štitove na tri lokacije oko Tokija, potvrdio je glavni tajnik japanske vlade Yoshihide Suga. Kako prenosi CNN, proturaketni štitovi su postavljeni u središnjem okrugu Ichigaya te u predgrađima Asaka i Narashino.

Kina: Otkazani turistički aranžmani i putovanja u Sjevernu Koreju

Nakon što je kineski Ured za turizam upozorio na rizike putovanja u Sjevernu Koreju zbog aktualne napetosti u toj regiji, veliki broj kineskih turističkih agencija je već otkazao sve aranžmane i putovanja u tu zemlju.

Turistička agencija “Otkrij Sjevernu Koreju” sa sjedištem u kineskom pograničnom gradu Dandong je najpoznatija agencija po organizaciji putovanja kineskih turista u Sjevernu Koreju, ali i ta agencija je izvijestila da je u skladu sa upozorenjima otkazala sve aranžmane. (Index.hr)

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.