Nakon velikih požara lijepe slike iz Australije: Prvi znakovi života razorene prirode – Jabuka.tv

Nakon velikih požara lijepe slike iz Australije: Prvi znakovi života razorene prirode

Masovno cvjetanje nakon razorne vatre, sjajno zelenilo i crvene boje u crnom, sprženom pejzažu slike su prirode u Australiji čija nas snaga ponovo zadivljuje.

Posljednjih nekoliko mjeseci Australija se suočava s velikim prirodnim katastrofama izazvanim ekstremnim vremenskim prilikama, od razornih požara, pa sve do poplava do kojih je došlo nakon što se razdoblje suše odjednom završilo.

Slike i videosnimke štete koju su požari nanosili mogle su se vidjeti svuda na internetu. Međutim, dok požari i dalje bjesne na pojedinim mjestima u Australiji, priroda je počela davati znakove života na područjima kroz koje je vatra prošla.

Biljke su evoluirale kako bi zaštitile svoje pupoljke od vatre, što im je omogućilo da se brzo obnove i razmnožavaju nakon spaljivanja površine, a čak koriste i prednost hranljivih tvari iz pepela.


Masovno cvjetanje nakon razorne vatre, sjajno zelenilo i crvene boje u sprženom i crnom pejzažu slike su prirode čija nas snaga ponovo zadivljuje.

U nacionalnom parku Victoria’s Kinglake 2011. godine, nakon najsmrtonosnijeg požara koji se dogodio u Australiji 2009. godine, otkrivena je nova, rijetka biljka, navodi Bored Panda.

Naime, kada vatra uništi vegetacijski sloj koji pokriva tlo, a koji sprječava dopiranje sunčeve svjetlosti do dubljih slojeva zemlje, sjeme koje uspavano čeka u tlu dobiva šansu procvjetati, što eko sistemu omogućava obnoviti se na novi način, javlja Klix.ba.


Trenutna katastrofa je zasjenila bilo koju godišnju sezonu požara. Sposobnost obnavljanja australskog eko sustava ipak ne ublažava veličinu štete i patnje koju su preživjeli ljudi i životinje.

Nažalost, staništa mnogih životinja koje su preživjele šumske požare su uništena, te neće imati posebnu vrstu hrane s kojom se inače hrane. Pojedini dijelovi eko sustava neće se moći tako brzo oporaviti, što će dovesti do rasta broja žrtava i nakon požara, a neke vrste će biti dovedene do granice izumiranja.


Znanstvenici su procijenili da je oko 30 posto populacije koala već nestalo.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.