Nakon svađe s vođom grupe koja je pljačkala po Hercegovini, osnovao ekipu u Sarajevu

Odlukom Županijskog suda u Sarajevu Mugdim Omanović, Haris Priganica i Mirza Turković smješteni su iza rešetaka zbog sumnje da su glavni sudionici razbojstava koja su se dogodila u poslovnicama Tržnog centra “Bingo” u Sarajevu i Bugojnu.

Potvrdio je ovo i Omar Mehmedbašić, odvjetnik osumnjičenog Turkovića.

Feđa Fejzagić, tužitelj sarajevskog Tužiteljstva, na ročištu u Županijskom sudu na kojem je razmatran prijedlog za pritvaranje, pojasnio je kako su osumnjičeni razbojnici izvršili pljačke za što su i pribavljeni nepobitni dokazi.

Odmah na početku ročišta tužitelj je predložio i da se raspiše međunarodna tjeralica za Sašom Martinovićem i Enisom Mravom koji se sumnjiče da su također dio ove organizirane grupe. Neslužbeno se doznaje da im je policija na tragu te da bi uskoro mogla uslijediti i njihova uhićenja.

Fejzagić je istakao kako je Mugdim Omanović bio taj koji je u rujnu formirao organiziranu kriminalnu grupu, a čiji su članovi postali Priganica i Turković. Uspješnim radom policije grupa je ubrzo potom razotkrivena.

“U obje pljačke osumnjičeni su koristili isti ‘modus operandi’ odnosno imali su lažne policijske uniforme, automatske puške i pištolje, koristili su nekoliko auta za bijeg, imali su i sredstva veze uz pomoć kojih su pratili kretanje policije, te su opljačkali trgovine uz upotrebu sile i prijetnji, a kako bi sebi pribavili nezakonitu imovinsku korist”, kazao je Fejzagić.

Tokom saslušanja u Tužiteljstvu Sarajevske županije osumnjičeni Omanović i Turković priznali su izvršenje kaznenog djela, te su tek nakon toga pronađeni ključni dokazi. Naime, u stanu Mugdima Omanovića u Sarajevu kojeg je policija pratila već duže vrijeme i koji je na koncu “propjevao” o pljačkama, pronađena su sva sredstva izvršenja kaznenog djela, odnosno uniforme, oružje, panciri ali je pronađen samo dio ukradenog novca, oko 30.000 KM. Za ostatkom novca istražitelji još uvijek tragaju.

Navodno, Omanović i odbjegli Martinović su bili dio organizirane kriminalne grupe koja je harala u Hercegovini, a čiji su članovi uhićeni u okviru policijske akcije “Shark” (Zbog pljački više objekata i bankomata u Hercegovini).

Ta grupa je navodno opljačkala Bingo u Mostaru, pa i Bingo u Međugorju, a upadali su i u benzinke postaje. Međutim, Omanović se u jednom trenutku posvađao sa vođom te grupe i odlučio formirati svoju koja je djelovala na području Sarajeva.

“Dokazi pootvrđuju da je ispunjen opći uvjet za određivanje pritvora osumnjičenima, ali i oni posebni jer ukoliko se nađu na slobodi osumnjičeni bi mogli utjecati na svjedoke i istražni postupak tako što bi mogli kontaktirati bjegunce i uskladiti iskaze. Mogli bi i ponoviti ili dovršiti kazneno djelo, odnosno sakriti ukradeni novac, a njihovo puštanje na slobodu bi dovelo i do uznemirenja javnosti”, kazao je tužitelj, piše Novivjetar.com.

Odvjetnici optuženih su se usprotivili tvrdnjama Tužilaštva te su zatražili da se njihovi branjenici puste na slobodu.

“U odnosu na mog branjenika ne postoji dovoljan stupanj osnovane sumnje da mu se odredi jednomjesečni pritvor. Kod mog branjenika nije pronađen niti jedan dokaz da je počinio kazneno djelo”, istakao je odvjetnik Harisa Priganice Tarik Čingić.

Prijedlogu se usprotivio i Omar Mehmedbašić, koji brani Turkovića, koji je istakao da njegov branjenik nije dio organizirane kriminalne grupe već da je samo izvršitelj kaznenog djela.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.