Nakon što mu je papa Franjo oprao noge musliman prelazi na katoličanstvo

Papa Franjo posjetio je danas tvrđavu-zatvor u kojem se nalaze bivši članovi mafije kojima je tradicionalno oprao noge na Veliki Četvrtak, prenosi Prvi.tv.

Poglavar Rimokatoličke crkve vodio je misu za 70 zatvorenika koji se nalazi u tvrđavi iz 16. stoljeća u Palianu, 75 kilometara južno od Rima.

Tijekom današnje službe, on se sageo, oprao i poljubio desno stopalo 12 zatvorenika, u znak sjećanja na Isusov gest poniznosti prema njegovih 12 apostola noć prije nego je umro.

Ovaj zatvor sa jakim osiguranjem je rezerviran skoro u potpunosti za zatvorenike poznate u Italiji kao „suradnici pravde”, odnosno one koji donesu dokaze državi ili svjedoče protiv bivših suboraca i trebaju posebnu zaštitu.

Promijenio tradiciju

Tijekom 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća u ovom zatvoru su se nalazili oni koji su napustili gerilsku grupu Crvene brigade, no sada su tu većinom bivši članovi tri talijanske zloglasne grupe organiziranog kriminala – Cosa Nostra, Camorra i ‘Ndragheta.

Vatikan je priopćio kako se među 12 današnjih učesnika rituala nalazio jedan musliman i tri žene. Dodaje se kako je musliman odlučio postati katolik i kako će biti kršten u lipnju. Od 12 osoba, njih 10 su državljani Italije, jedna osoba Albanije i jedna Argentine.

Papini prethodnici su ove mise držali u Vatikanu ili u rimskoj bazilici, no papa Franjo je promijenio tradiciju nakon što je izabran kako bi istaknuo važnost uslužnosti siromašnima, bolesnima i zatvorenima.

(www.jabuka.tv)
1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.