Nakon pojave “filmskog novca” u BiH oglasila se Centralna banka

Centralna banka Bosne i Hercegovine oglasila o krivotvorenom novcu koji se pojavio u BiH.

Istaknuli su kako je Centralna banka BiH jedina nadležna za davanje suglasnosti za reproduciranje novčanica konvertibilne marke, što je regulirano Odlukom o uvjetima pod kojima se mogu reproducirati novčanice i kovani novac konvertibilne marke.

Ovom odlukom utvrđeno je da, bez prethodno pribavljene suglasnosti CBBiH, dvostrane reprodukcije KM novčanica su dopuštene samo pod uvjetom da dužina odnosno širina reproducirane novčanice iznosi 200% ili više, odnosno 50% ili manje, u odnosu na originalnu veličinu novčanice, jer se smatra da u tom slučaju nema rizika da takva reprodukcija u javnosti može izazvati zabunu da se radi o pravom KM novcu.

Za bilo koju reprodukciju koja ne ispunjava navedene uvjete, potrebna je pismena suglasnost CBBiH. CBBiH niti u jednom slučaju nije izdala suglasnost za izradu i korištenje reprodukcija KM novčanica u stvarnim ili približno jednakim dimenzijama novčanica. Identični uvjeti su utvrđeni i za reprodukcije EUR novčanica, od strane Europske centralne banke. CBBiH posebno naglašava da, bez obzira na natpise koji se nalaze na “filmskom“”novcu, njihovu veličinu, uočljivost, pa i opći izgled novca, izrada, pribavljanje i stavljanje ovakvog novca u opticaj predstavljaju krivično djelo, istaknuli su iz CBBiH.

Kada je u pitanju krivotvoreni novac KM uopće, dalje navode, do sada se pokazalo da su krivotvorine vrlo loše kvalitete, i lako se mogu prepoznati provjerom zaštitnih obilježja. CBBiH poziva građane da se informiraju o zaštitnim obilježjima novčanica KM.

Zaštitna obilježja možete provjeriti OVDJE.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.