Nakon osuđenih za ratne zločine, i ISIL-ovci kaznu zatvora mijenjaju novčanom

Zakon o izmjenama i dopunama Kaznenoga zakona FBiH kojim se, između ostaloga, određuje kako se zatvorska kazna do godinu dana može zamijeniti novčanom u iznosu od 100 KM za dan, mijenjan je iz razloga što su ranije pojedini osuđenici zatvorsku kaznu mijenjali dnevnom kaznom od 13 KM, piše Večernji list.

Podsjećanja radi, dulje vrijeme na razini FBiH nije bila usuglašena praksa da se zatvorska kazna do godinu dana može zamijeniti novčanom, ali je na kraju ujednačeno da se na svim sudovima na razini FBiH primjenjuje da dan zatvora bude, konkretno, 100 KM.

Izrečena kazna zatvora u trajanju do jedne godine, koja je zamijenjena novčanom kaznom, mora se uplatiti u jednokratnom iznosu i to u roku 30 dana. Ako se novčana kazna ne plati u ovom roku, sud će donijeti odluku o izvršenju kazne zatvora. Ako se plati samo djelomice, izvršit će se kazna zatvora razmjerna iznosu koji nije plaćen.

Tko je sve od osuđenika u BiH odnosno u Federaciji koristio mogućnost “otkupa kazne”? Naime, prema istraživanju Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine, petorici osuđenika kojima je izrečena kazna zatvora od godinu i manje, županijski sud ili Osnovni sud u Brčkom odobrio je zamjenu zatvorske kazne novčanom.

Određeni su im pojedinačni iznosi od oko 36.000 KM, s obzirom na to da se, u prosjeku, po danu računa 100 KM. Nakon toga vodile su se rasprave o tome mogu li osuđeni zbog ratnoga zločina zamijeniti zatvorsku kaznu novčanom, jer su kaznena djela ratnoga zločina, prema međunarodnom kaznenom pravu, najteža, zbog čega javnost i žrtve očekuju drakonske kazne, a u BiH se nerijetko događa da budu pretvorene u novčane.

I najnoviji slučaj Nedžada Mujića, koji je financijski pružao pomoć borcima tzv. Islamske države, izazvao je pozornost javnosti zbog toga što je zatvorsku kaznu zamijenio novčanom.

Podsjećanja radi, Sud BiH nedavno je odobrio da Nedžad Mujić, zvani Ebu Mubarek, koji je osuđen na godinu zatvora zbog pružanja financijske i druge pomoći borcima Islamske države, zatvorsku kaznu zamijeni novčanom u iznosu od 26.600 KM. Kazna je umanjena za vrijeme koje je Mujić proveo u pritvoru.

Dok su sve procedure prošle, Mujić je u pritvoru proveo 99 dana. Kada se sve to odbije, izvršio je uplatu od 26.600 KM na račun Suda BiH, rekao je Mujićev odvjetnik Senad Dupovac.
 Dupovac je ranije kazao da zbog zahtjeva za zamjenu zatvorske kazne novčanom, Mujić iz pritvora nije upućen na izdržavanje kazne.

Nakon što je Sud BiH prihvatio sporazum o priznanju krivnje koji je Mujić sklopio s Tužiteljstvom BiH, on je sredinom listopada osuđen na 12 mjeseci zatvora zbog toga što je od rujna 2013. do polovine 2015. godine iz Austrije više puta odlazio u Siriju, gdje je pružao financijsku i drugu pomoć Islamskoj državi te sudjelovao u njezinim aktivnostima.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.