Nakon cigareta i na kavi upozorenja da uzrokuje rak

Akrilamid se koristi za brojne industrijske procese, primjerice u izradi papira, a otpušta se i u procesu prženja i pečenja hrane.

Kava u Kaliforniji odsad će morati nositi upozorenje na pakiranju da uzrokuje rak, baš kao i duhanski proizvodi, odlučio je sudac Višeg suda Eliah Berle.

Organizacija za obrazovanje i toksikološka istraživanja tužila je popularni Starbucks i 90 drugih tvrtki koje proizvode kavu, a na temlju zakona koji nalaže isticanje upozorenja na širok spektar kemikalija koje uzrokuju rak. U konkretnom slučaju kave, riječ je o kemikaliji akrilamidu koja se otpušta njezinim prženjemi zaslužna je za aromu.

“Optuženi nisu uspjeli dokazati kako u njihovim proizvodima ne postoji opasnost za ljudski organizam”, objasnio je sudac svoju odluku.

Kompanije su se branile tvrdnjom da se spomenuta kemikalija u kavi nalazi u neznatnim tragovima te da je kava zdrava za ljudski organizamno nije pomoglo.

Akrilamid se koristi za brojne industrijske procese, primjerice u izradi papira, a otpušta se i u procesu prženja hrane i pečenja pa ga nalazimo u čipsu, prženim krumpirićima i kruhu, piše Rtl.hr.

Mnoge od ovih namirnica u Kaliforniji već nose upozorenje da su kancerogene. 

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.