Cijena kuka u Čapljini 1 KM, a 2,50 u Metkoviću

Ono što su u Bosni gljive, u Hercegovini su kuke.

Riječ je o samonikloj biljci iz porodice bljuštovki, čiji su izdanci jestivi, a plodovi vrlo otrovni.

Kuke se beru u razdoblju od polovine drugog pa do početka petog mjeseca.

Cijenjene su zbog svojih jestivih, mekanih i sočnih izdanaka.

Uz kuke, beru se i nešto rjeđe šparoge.

Ljubitelji tih diuretika jedva su dočekali prestanak oborina da krenu s branjem. Omiljeno mjesto berača u čapljinskoj općini je Park prirode Hutovo blato, gdje se nerijetko mogu sresti i berači s Neretve, Metkovića i okolnih mjesta, piše Večernji list BiH.

Ovoga puta “u poslu” smo zatekli Zdravka Dodiga iz Višića, koji ne gubi vrijeme nego bere i kuke i šparoge:

“Nisu baš najbolje, malo su tanje nego inače, vrijeme nije dopuštalo da budu onakve kakve bi trebale biti. Berem i šparoge, one su cjenjenije” objašnjava Zdravko koji na upit kako se spremaju šparoge, koje Hercegovci ipak rjeđe beru, kaže:

Najviše se spremaju na salatu, miješaju s jajima, mogu se prokuhati, a tko voli, jede ih i same. Poznato je da su zdrave, a zbog toga su i tražene. Kada prođu kroz grlo, odmah se osjeti njihov žar” naglašava Zdravko, pa na opasku da divlje šparoge imaju bodlje, nastavlja:

“To se ljudima samo čini, najbolji je dio gdje se nalazi iglica. Uostalom, da ne bi bile bodljikave, beru se mlade. Dobro ih se prokuha, a mogu se propržiti na tavi s jajima ili pak na salatu. Spremaju se na više načina, a mogu se ubaciti u svako jelo. Djeca baš i ne vole kada ih žari, a nama, koji znamo zbog čega je to tako, to je sasvim normalno”, kaže Zdravko.

Što se tiče kuka i njihova spremanja, Zdravko je i u to dobro upućen:

“Najviše se spremaju na salatu. Najprije se dobro prokuhaju. Neki ih ne kuhaju nego odmah bace na tavu, ali preporučio bih svakome da ih prvo prokuha, i kuke i šparoge, nakon toga lakše ih je spremiti. Opere ih se svakako i prije uporabe, ali prokuhane su pogodnije, a i čistije za spremanje”, kaže Zdravko, a onda, vraćajući se na sezonu, objašnjava:

“One niču kad je toplo vrijeme. Dok su trajali ova kiša i led, a budući da je snježilo i 1. ožujka, kuka i šparoga nije bilo. Mogu se brati još 10 do 15 dana i to je kraj. Kuke su tanke, slaba je sezona”,  zaključuje Zdravko koji ih povremeno bere i za prodaju.

Trenutačna cijena na veletržnici u Tasovčićima je marku za vezicu, težine 200 do 250 gr, dok je u Metkoviću vezica 10 kuna odnosno 2 i pol KM.

Zdravko smatra da je cijena u Metkoviću, oko deset KM za kilogram, prihvatljiva, dok se za cijenu u Čapljini kuke ne isplati brati.

(www.jabuka.tv)

16 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.