Nakon blokade M-17, radnici hotela “Ero” prosvjeduju ispred Vlade HNŽ

Nakon što su u četvrtak nenajavljeno na 15 minuta blokirali magistralnu cestu M-17, radnici “Ere” prosvjed su nastavili pred zgradom Vlade HNŽ-a u Mostaru. Radnici od Vlade traže da napokon potpišu kupoprodajni ugovor sa Zavodom MIO i tako riješe njihova pitanja.

Tijekom nenajavljenih prosvjeda na M-17 nastale su velike kolone automobila te je policija radnike nagovarala da se povuku, što su i učinili nakon 15 minuta, javlja Avaz.

Radnici hotela “Ero” početkom veljače obratili su se pismom premijeru FBiH Fadilu Novaliću, u kojem su naveli: Ne možemo ostvariti pravo na zdravstvenu skrb, a kamo li da su nam uplaćeni doprinosi i otpremnine prema Programu za zbrinjavanje, koji je odobrila Vlada FBiH još 2013. godine. Ovdje se ne radi o pojedincu, već o 60 hranitelja obitelji. Mi nemamo više što izgubiti, jer su nam odlukom o prodaji zgrade u kojoj je poslovao hotel “Ero”, a u vlasništvu MIO, oduzeli pravo na rad, ljudskost i dostojanstvo, napisali su bivši radnici.

Tada su radnici najavili da će svoja prava tražiti na sve načine.

Polovina radnika “Ere” prijavila se za obeštećenje, koje, prema zaključku Federalne vlade, treba isplatiti Zavod. Ostali radnici traže uplatu doprinosa za četiri i pol godine, za što je neophodno 1,2 milijuna KM. Hotel je prestao s radom u studenom 2017. godine i u tijeku je predstečajni postupak.

Hotel “Ero”, odnosno nekadašnji “Dom penzionera”, u vlasništvu je Zavoda MIO FBiH, a Vlada Hercegovačko-neretvanske županije donijela je odluku o kupovini hotela. Međutim, kupoprodajni ugovor još uvijek nije potpisan.

Uvezivanje radnoga staža traži 40 radnika.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.