Nakon 48 godina potrage otkrivena Božja čestica

Potraga za Higgsovim bozonom ili Božjom česticom nakon 48 godina mogla bi biti završena. Na službenim stranicama CERN-a objavljeno je kako provedeni eksperimenti ATLAS i CMS timova upućuju na postojanje nove čestice koja bi mogla biti Higgsov bozon. Riječ je o preliminarnim rezultatima, a konačni rezultati očekuju se krajem srpnja kada se u obrade i podaci prikupljeni tijekom 2012. godine.

Na otkriću Božje čestice paralelno rade dva istraživačka tima, koji pokuse provode u tajnosti jedan od drugog i sada, a oba tima su došla do istih rezultata. Oba rezultata imaju vrijednost 5 sigma, što na ljestvici koju fizičari koriste da bi naznačili koliko je neko otkriće točno, znači otkriće od 99,999 posto.

Ovo otkriće bi moglo biti ključno za razumijevanje svemira jer je Higgsov bozon ono što subatomskim česticama daje masu koja je potrebna kako bi se mogle spojiti u atome. Bez mase subatomske čestice bi letjele okolo brzinom svjetlosti.

Lov znanstvenika na Božju česticu postao je atrakcija nakon što je u rujnu 2008. godine s radom počeo najspektakularniji stroj na svijetu, Veliki hadronski sudarač. U potragu za njom, u jednom od najzanimljivijih kanala raspada, uključio se i tim splitskih znanstvenika s Fakulteta elektrotehnike, brodogradnje i strojarstva. Splitska grupa ima desetak fizičara i tehničara i dio je kolaboracije CMS na kojoj surađuje tri tisuće znanstvenika iz cijelog svijeta.

(www.jabuka.tv)

8 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.