Ipak ništa od himne BiH

Dvije godine rada 11 članova povjerenstva etnomuzikologa, političara, pjesnika, 339 prijedloga i oko 50.000 eura otišlo je niz vjetar nakon što bh. parlament nije usvojio tekst himne odabran od strane njihova povjerenstva.

Ponovno će u četvrtak na dnevni red uspostava novog povjerenstva koje bi trebalo raditi isto. Sudeći prema političkim okolnostima – s istim ishodom, javlja Radio Slobodna Europa.

Dvanaest godina se čekalo na tekst himne. Trebalo je dvije godine i desetine tisuća eura da se nađe kompromis. Dva autora sastavila su od svojih tekstova jedan – Dušan Šestić, autor instrumentalnog dijela himne, i Benjamin Isović.

Njihovi prijedlozi, od 339 pristiglih na natječaj, zadovoljili su, prema mišljenju pjesnika, etnomuzikologa i ponajprije političara, sve kriterije. Samim tim i kriterije ne jednog nego tri prosječna bh. građanina i ostale.

A onda, jednostavno, Parlament je nije usvojio. I opet ispočetka, već od sljedeće sjednice kada je predloženo formiranje novog povjerenstva za izbor teksta bh. nacionalne pjesme. Hilmo Neimarlija bio je član prošlog povjerenstva i nije baš optimist.

„Ne sjećam se nekih od procedura u Parlamentarnoj skupštini BiH u koju je javnost bila tako intenzivno uključena i sa takvim zanimanjem, i u koju je bio uključen veći broj građana, autora prijedloga pjesama i koja je tako osjetljivo, mukotrpno vođena u tim teškim usuglašavanjima, i koja je na kraju naprosto ismijana stavom izaslanika SNSD-a u Domu naroda – da jednostavno ne dolazi u obzir usvajanje teksta himne, usprkos i njihovoj ulozi u cijeloj toj proceduri oko dolaženja do tog teksta. Ako tada to nije moglo proći, očigledno, okolnosti sad nisu puno povoljnije“, ocjenjuje Neimarlija.

Fijasko sa tekstom državne himne bio je očekivan. Nije više važno tko je kriv, važno je da se i dalje himna može zviždati, mumljati ili što god – samo ne pjevati.

Apetite svih zaista je bilo teško zadovoljiti. Iako je na kraju digao svoju ruku za kao član povjerenstva, Slavko Jovičić, iz SNSD-a, mnogo prije toga iznio je, ispostavit će se, po BiH poraznu istinu:

„Nije moguće naći bilo kakvu temu koja bi odgovarala Srbima, Bošnjacima, Hrvatima. Jer, recimo, da uzmemo samo jednu temu, da pjevamo o travi – trava je zelena. Srbi bi se odmah usprotivili – kao trava je zelena zato što je to dominantna bošnjačka boja.“

[youtube id=”GWuDtNU4UZA#!” width=”600″ height=”350″]

Autorska prava na ovu himnu, koju je iz prosvjeda otpjevao direktor EFM radija Zoran Ćatić, polaže tvorac Daytona, sada već pokojni Richard Holbrooke. Sastavljena je od dijelova bh. ustava, oboljelog od diskriminacije, kako je dijagnosticirao Europski sud za ljudska prava. Kako u takvoj zemlji zadovoljiti sve?

„Kakva god da se himna napravi, pa i ova Šestićeva, pa i kakav god tekst, nama neće odgovarati na ovaj ili onaj način, zbog ovoga ili onoga. Ali bit priče je da mi trebamo napraviti himnu koja će odgovarati našoj djeci. A kakvu god da napravimo, našoj djeci će biti potpuno svejedno. Tko je nas pitao za Hej Slaveni, je li nam se sviđa. Upakirana nam je, dana nam je i mi smo ustajali na nju, ježili se na nju, nismo nikada razmišljali što ona ustvari govori, misli li ovo ili ono, odnosi li se na sve narode tadašnje Jugoslavije ili ne. Na taj način će razmišljati i naša djeca, samo što se mi trenutno bavimo glupostima.“

Novu inicijativu je pokrenula zastupnica Socijaldemokratske partije BiH Nermina Ćemalović. I vjeruje da je moguće:

„Da ćemo mi, akobogda, zaista dobiti taj tekst himne i da neće nitko u Parlamentu imati protiv da je dobijemo. I čak se nadam da će to biti većinom nego jednoglasno.“

Ovako iz kuta grupe Zoster BiH izgleda, pa je prikladno nazvana himna:

[youtube id=”Og8lft_mH5U” width=”600″ height=”350″]

Mario Knezović, frontmen Zoster-a, smatra kako tekst neće biti važan sve dok ga svi ne budu osjećali. Inače, bit će samo prazna ljuštura kao i drugi bh. simboli:

„Naš problem je što mi nemamo sadržaj. Mi bismo onda došli i do teksta, ali mi nemamo sadržaj. Imamo formu, imamo zastavu koju nam je ne znam ni tko osmislio. To nije ni zastava koja je sadržajna, koju smo mi donijeli. Što znači zastava samo po sebi ako iza nje ne stoji neki sadržaj?“

Razočarani su i umjetnici koji su umalo pa postali ponosni autori teksta bh. himne. Benjamin Isović pobijedio je na nateječaju, a njegov tekst kasnije razdijeljen. Komentara nema. Bez komentara i teksta o svoj farsi oko himne je i koautor Dušan Šestić.

„Kad ne bih nas poznavao, skoro bih bio razočaran. Naša posla. Čekat ćemo bolja vremena. Više vjerujem u to“, kaže Šestić.

Pa do nekog novog natječaja, povjerenstva i glasovanja.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.