Nakon 16 mjeseci ponovno pokrenuta proizvodnja u Aluminiju | Jabuka.tv

Nakon 16 mjeseci ponovno pokrenuta proizvodnja u Aluminiju

Pogoni tvornice Ljevaonice mostarskog Aluminija ponovno su pokrenuti nakon gotovo 16 mjeseci te je obnovljena proizvodnja aluminijskih trupaca, izvijestili su u utorak iz Aluminija koji sada djeluje u okviru izraelske grupacije MT Abraham.

Proizvodnja je ponovno pokrenuta nakon višemjesečnih priprema i provjera peći i pogona, u dijelu Aluminijevih pogona koje je izraelska grupacija uzela u višegodišnji najam. U prva dva mjeseca očekuje se proizvodnja 3.000 tona metala, no već sljedeće godine trebalo bi se proizvoditi više od 3.500 tona trupaca, da bi se na kraju godine dostiglo 50.000 tona proizvedenih trupaca aluminija.

Do kraja godine očekuje se kako će se zaposliti još najmanje 90 prijašnjih radnika u Aluminiju, čime bi se broj ponovno angažiranih povećao na 170.

Nakon 16 mjeseci koliko tvornica nije bila aktivna, Ljevaonica se vratila u proizvodnju. Nisam sumnjao u proizvodne mogućnosti, a zasluga za to pripada isključivo našim radnicima. Naš je glavni cilj sada održati stabilnost i održivost, izjavio je predsjednik uprave Aluminij Industrije (kompanije koju je osnovala MT Abraham Group) Amir Gross Kabiri na pokretanju Ljevaonice.

Ranije je vodstvo te kompanije potpisalo strateški sporazum o suradnji s kineskim gigantom China NFC, čiji je cilj pokretanje i osuvremenjivanje pogona, te s Advaita grupom koji će prodavati polovinu Aluminijevih proizvoda.

Mostarski Aluminij, suvlasnici kojega su Vlada Federacije BiH s udjelom od 44 posto koliko imaju i mali dioničari radnici, a hrvatska vlada s 12 posto, prestao je s radom sredinom srpnja prošle godine zbog gubitaka većih od 220 milijuna eura, od čega se najveći dio odnosio na troškove električne energije.

(Hina)


22 komentara

 • Ovo pred izbore malo. Ok. Ali tko je odgovoran za pljacku aluminija i dug od 500 milijuna i vise… To je bit ove price i pravne drzave ako je ima..

 • anonimno u 13.35 pitaj Čovića sokolara.koje odgovoran za alminiski pesto milijona km duga kolika je kamata.na.pesto milijona.zaštose netuži čović.koje on.nije alminiski čovićeva.ćaćevina Čović sa hadezeom.hercegovinu doćeralisu do prosjačkih štapa tako stranka ezdea onisu udruženi kriminalci.ezdea.i hadeze.morajuse srušiti na ovim nadolazeći lokalnim izborima.oni nas sahraniše žive u crnu zemiju.pozdrav

  • Piše se Aluminijski nepismeni “prijatelju” s Istoka .
   Dug Aluminija je kritičan i neodrživ još od 2013. Trebao je još tada propasti, ako je išta Čović “kriv” kriv je što ga je držao na životu ovako dugo. A inače za taj dug pitaj kako su ga stvorili gospoda nakon Brajkovića koji je Bradvici i ekipi ostavio zdravu firmu .

   • Zdrava nije bila nikada, niti može biti u zemlji koja nema dovoljno energije ni za osnovne potrebe kamoli za brajkovićevu otpremninu, nestalo naroda pa nemaš više kome tovarit da to sve plati

    • Zdrava da, ostavio je u plusu… A elektricne energije su imali, uostalom mogli su je na trzistu kupovati, ako je itko imao love oni su

 • Ovako, ovo je nesto predizborno pozurivanje.. vecina od 900 radnika i njihovih obitelji nece glasat za hdz na ovom izborima a isto tako i kooperanti.. i nesmije glasat, jer nas je taj isti hdz izbacio na ulicu.. pa ljudi moji uzeli su nam kruh, za noc nas izbacili na ulicu radi cega.. da prikriju zlocin i pljacku koju su radili, ztrvali 900 radnika.. gdje su se zaposlili direktori Aluminuja a gdje radnici, i sve je jasno ko je odogovoran za ovo sve..

 • OVCE, OVCE, OVCE : Kriminalna organizacija HDZ na celu sa dragim vodjom je opljackala sve firme u mostaru ne sa 500 miliona nego preko 800 miliona maraka. Zato moje drage OVCE gurnimo ih u zatvor i glasajmo ovaj put za REPUBLIKANCE.

 • Ne brišite komentare,sram vas bilo,ako netko piše istinu,zašto to činite,čemu sve ovo vodi,postajete li i vi režimski portal….

 • O kakvoj vi proizvodnji pišete,u ljevaonici se metal pretapa,a ne proizvodi.Gospodo draga sa ovog portala i svih drugih portala, dobro bi bilo da ste autentičnim snimkom ovjekovječili ponovno puštanje u rad Aluminija,ali i vi kao i naša režimska Naša TV postavljate stare slike i stare snimke i blamirate ljude koji prate i ovaj portal,a i ovu TV.Uzalud se HDZ trudi i očito je da su u panici, ali nadam se da aluminijaši i članovi njihovih obitelji obitelji kao i djelatnici kooperanata glasovati za crnog đavla,samo ne za one koji su presudili i ugasili Aluminij….

Komentiraj: