Najzdravija biljka na svijetu | Jabuka.tv

Najzdravija biljka na svijetu

Jedna od najzdravijih biljaka na svijetu u svojoj bobici sadrži bogatstvo vitamina i antioksidansa. Potječe s istoka Sjeverne Amerike, a spada u porodicu ruža. U posljednjih desetak godina primjetna je veća upotreba i sadnja aronije na području Bosne i Hercegovine.

Uzgoj aronije moguć je na raznim tlima, siromašnim, pjeskovitim, vlažnim, a uspijeva i na kamenitom tlu, dok se preporučuje izbjegavati ekstremno suha pješčana i zbijena tla. Što je veća plodnost tla, veći je prinos i kvaliteta plodova aronije.

Podnosi temperature i do -30°C u vrijeme zimskog mirovanja. Biljka aronije otporna je na visoke i niske temperature. Punu rodnost aronija dostiže u šestoj godini, a životni vijek traje i do dvadeset godina.

Aronija je otporna na štetočine i ne zahtjeva upotrebu pesticida, zbog toga se smatra ekološkom biljkom.

ARONIJA – NERO

Nero poznatija kao češka sorta. Sorta koja se lako razmnožava, plod je bogat vitaminom C i antioksidansima te joj je produktivnost visoka.

Aronija NERO

Raste uspravnije od ostalih sorti, a kao grm doseže visinu od 2 m i širinu od 2,5 m. Grane su gusto i lijepo razgranate, a rast mladica iz korijenja i izboja je jak. Sadnja se obavlja u jesen.

Plodovi dozrijevaju u kolovozu. Meso ploda ima intenzivnu crvenu boju i slatku do kiselkastu trpku aromu koja podsjeća na borovnice.

Puno više informacija sorti Nero doznajte od agronoma u Sjemenarninim agrocentrima.

(www.jabuka.tv)