Koji vitamini vam nedostaju, ako vam primjerice puca koža, imate grčeve ili ispada kosa? | Jabuka.tv

Koji vitamini vam nedostaju, ako vam primjerice puca koža, imate grčeve ili ispada kosa?

Kako biste se uvjerili da se zdravo hranite i unosite dovoljno korisnih tvari u organizam, osluhnite svoje tijelo. Ako primijetite određene promjene na koži, vaše tijelo pokušava “reći” da vam nedostaju vitamini ili minerali.

Ovo su promjene na koje treba obratiti pozornost, piše Miss7.

Pucanje kože na rubovima usana, nedostaju vam: željezo, cink i B vitamini, poput vitamina B3, B2 i B12. To je uobičajeno kod vegetarijanaca jer zbog načina prehrane često ne dobivaju dovoljno spomenutih tvari.

Rješenje: Jedite više blitve, kikirikija, mahunarki poput leće, mesa peradi, lososa, tune, jaja, školjki i rakova. Apsorpcija željeza pojačana je vitaminom C, koji također pomaže u borbi protiv infekcije. Kombinirajte ove namirnice s povrćem poput brokula, crvene paprike, kelja i karfiola.

Crveni osip na licu (a ponekad i na drugim mjestima) i gubitak kose, nedostaje vam: vitamin B7, poznat kao vitamin za kosu. Ako jedete sirova jaja, to vas čini ranjivima jer protein prisutan u sirovim jajima, pod nazivom avidin, inhibira sposobnost tijela da apsorbira biotin. Rješenje: Jedite više kuhanih jaja (kuhanje deaktivira avidin), losos, avokado, gljive, cvjetače, soju, orahe, maline i banane.

Crvene ili bijele promjene na koži slične aknama, obično na licu, rukama, bedrima i stražnjici, nedostaju vam: esencijalne masne kiseline i vitamini A i D. Rješenje: Treba vam više lososa i sardina, orašastih plodova kao što su orasi i bademi te sjemenki kao što su lan i konoplja. Za vitamin A, jedite više zelenog povrća poput mrkve, batata i crvene paprike. Ovo povrće ima dosta beta karotena, koji tijelo koristi kako bi dobilo potreban vitamin. I samo 10 minuta na suncu pomoći će vam da dobijete vitamin D.

Trnci i peckanje u rukama, nogama ili bilo gdje u tijelu, nedostaju vam: vitamini skupine B, poput folne kiseline (B9), B6 ​​i B12. Ovaj nedostatak je izravno povezan s perifernim živcima. Navedeni simptomi mogu se javiti i u kombinaciji s anksioznošću, depresijom, anemijom, umorom i hormonskom neravnotežom. Rješenje: Jedite špinat, šparoge, ciklu, grah, jaja, školjke, rakove i meso peradi.

Grčevi u mišićima, probadajuća bol u prstima, zglobovima, lukovima stopala, nogama i leđima, nedostaju vam: magnezij, kalcij i kalij. Ako redovito vježbaš, možeš izgubiti više minerala (i vitamina B skupine koji su topivi u vodi) zbog jakog znojenja. Rješenje: Jedite više banana, badema, lješnjaka, tikvica, trešanja, jabuka, grejpa, brokule, povrća tamnih listova, kao što su kelj i špinat.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj: