Najviše nezaposlenih ekonomista i pravnika

Na evidenciji Federalnog zavoda za zapošljavanje, zaključno s travnjem ove godine, bilo je 26.370 osoba s visokom stručnom spremom. Najviše je ekonomista, čak 4.041, te pravnika 3.552. Također, među nezaposlenim osobama su i profesori razredne nastave, te bosanskog i engleskog jezika, dok na ovim evidencijama nije prijavljen niti jedan inženjer elektrotehnike, piše Faktor.

U ovim podacima prednjače Sarajevska županija s 8.830, te Tuzlanska županija s 5.943 nezaposlene fakultetski obrazovane osobe.

Očito je na snazi hiperprodukcija visokoobrazovanih kadrova u kojoj nitko ne razmišlja o mogućnostima pronalaska posla nakon obrazovanja, već samo i isključivo o završetku fakulteta.

Ranko Markuš, tim lider na projektu zapošljavanja mladih osoba YEP, za Faktor kaže kako roditelji često ne razmišljaju o tome što je potrebno tržištu rada, već da njihova djeca moraju završiti fakultete.

”Na tržištu rada trenutno se najviše traži srednja stručna sprema, odnosno posebna zanimanja kao što su zavarivači, rukovoditelji CNC mašinama, a najveća potražnja je u IT sektoru. Poslodavci u ovom sektoru čak i ne pitaju ima li osoba završen fakultet, već zna li raditi ovaj posao”, kazao je Markuš.

On tvrdi da i pored podataka da su ekonomisti i pravnici najbrojniji na uredima za zapošljavanje, oni možda i najlakše pronalaze posao, jer su potrebni u svakoj tvrtki i instituciji.

Optimistično stoga zvuči izjava premijera SŽ Elmedina Konakovića u kojoj je najavio da će upisna politika na fakultetima od naredne godine biti kreirana u službama za zapošljavanje jer oni najbolje poznaju potrebe tržišta rada.

-Službe za zapošljavanje širom BiH trebale bi biti važan faktor u kreiranju upisne politike. Međutim, treba imati na umu da se one bave samo posljedicama, odnosno vide kojih je profesija najviše na tržištu rada. Zato je jako važno da u kreiranje upisne politike budu uključeni i poslodavci koji znaju što će im trebati u narednom razdoblju – kazao je Markuš.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

  • NOSIVAS ĐAVA U BI H KOLIKO HOĆEŠ DOKTORA A NAROD MASOVNO MRIJE U NAJLJEPŠIM GODINA EKONOMISTI NI BROJ IM NEZNAŠ A SVAKI DAN STANJE GORE PRAVNIKA ISTO A NIGDJE PRAVA NI PRAVDE

  • Z A PERO: potpisujem…..al po meni Pero je to iz tog razloga što Ekonomisti, Pravnici i Doktori ne znaju o tim zanimanjima ništa više od mene koji sam inženjer prometa (isto o tome ne znam ništa :-))) )….dakle mito i korupcija, kupuju se diplome…i dodje vrijeme da ti isti rade ono što su naučili, a nisu ništa naučili….neka nam je Bog na pomoći, jer spasa nama nema

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.