Najviše liječnicima: 30 posto građana BiH daje mito

”Oko 30 posto građana BiH sklono je davanju mita za razne javne usluge (policija, obrazovanje, pravosuđe), a korupcija je najviše prisutna u zdravstvu”, kazao je za Fenu Nebojša Kovač, moderator konferencije “Korupcija u zdravstvenom sustavu – potencijalni rizici i mjere i njihovo prevladavanje” koja je danas održana u Trebinju.

U razgovorima s ljudima na terenu građani smatraju kako je korupcija u BiH dosta prisutna, a nažalost najprisutnija je u zdravstvu, smatra Kovač, napominjući kako je i davanje mita kazano djelo.

”Ljudi ne prijavljuju korupciju, a možda će je sada i malo teže prijavljivati poslije informacija koje su dobili upravo kroz ovaj projekt, a to je da i onaj koji daje mito čini kazano djelo”, kazao je Kovač, napominjući kako i u tim varijantama postoje određeni načini kako prijaviti davanje mita te da građanin može prijaviti policiji traženje ili namjeru primanja mita.

Što se tiče podataka o prijavljenim slučajevima korupcije i koliko ih je do danas sankcionirano, Kovač je istaknuo kako nažalost takvi podaci ne postoje, no da je jedan ogranak Antikorupcijske mreže (ACCOUNT) poslao takav upit pravosuđu te da bi takve podatke trebali imati u dogledno vrijeme.

Kada je u pitanju mentalitet naših građana, odnosno kako promijeniti njihovu svijest da su liječnici plaćeni za posao koji rade i da im ne trebaju davati mito, Kovač smatra da je to vrlo teško.

”Trebamo shvati da liječnici rade svoj posao za koji su plaćeni i da ga jednostavno moraju raditi kao i svaki drugi zaposlenici te da im ne treba ništa dodatno plaćati”, naglasio je Kovač.

Kako bi se uvele mjere koje bi smanjile korupciju ACCOUNT je proveo određeni projekt u kojem je već potpisao ugovore sa 6 gradova, odnosno lokalnih administracija gdje će lokalne administracije same izraditi strategiju i akcijski plan u borbi protiv korupcije.

”Protiv korupcije se ne može boriti samo lokalna ili bilo koja druga vlast, definitivno u tu borbu se i građani moraju više uključiti”, zaključio je Kovač.

Današnju konferenciju u Trebinju ACCOUNT je organizirao u suradnji s partnerskom organizacijom Udruženje građana “Stop mobbing” iz Trebinja, a posvećena je predstavljanju rezultata projektnih aktivnosti Sektorske grupe Zdravstvo u okviru mreže ACCOUNT.

Svrha konferencije je bila razmatranje mogućnosti provedbe brzih antikorupcijskih mjera koje bi omogućile da građani brzo osjete njihove učinke.

Cijena korupcije u zdravstvu, odnosno mito je javna tajna, no nažalost sve ima svoju cijenu, porođaji, operacije, razna snimanja i pregledi.

(Fena)6 komentara

  • KAD BI SE HTJELA ISMJELA KAZATI ISTINA A DA ČOVJEK NEBUDE KRIV NPR KADA NEKOGA OD VAŠIH NAMILIJI TREBA OPERIRATI A DOKTOR TO RAZVLAČI A ŠTO TREBA TADA UČINITI JASNO DATI KOVERTU ALI NE STAVITI U NJU 100 KM TO JE POCJENJIVANJE ONI IMAJU SVOJU TARIFU AKO NISI SPREMAN DATI UMIRI LAGANO

  • nema tu tajni..100 eura porod je najmanja tarifa…nemoras dati negoni te nitko osim onog rakićaka on pita i to 300 km čak 500, onaj što kičmu operira iz Rijeke ona traži 500 eura, iopet uglavnom zasere jer je pijanc koji nema pojma, ima par njih koji su ok, međutim ajmo osnujte pri HNŽ valdi nek zaseban ured koji će se baviti ovim – izregulirajte zakonski da se brže procesuiraju oni koje se optuži za korupciju, dozvolite zakosnki da snimka mobitelom iil kamerom služi kao dokaz na sudu i imatćete ih sve u šaci za mjesec dana….al ne ne..vi bagro lopovska na vlasti vi ste i krivi za ovakvo stanje

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.