Najveći hakerski napad eskalirati će u ponedjeljak – Jabuka.tv

Najveći hakerski napad eskalirati će u ponedjeljak

Do sada nezabilježeni napad softverom koji blokira kompjuter i ne dopušta njegovo korištenje dok se hakerima ne isplati otkup, mogao bi u ponedjeljak da izazove još veći kaos kada se ljudi vrate na posao.

Stručnjaci su poručili organizacijama i kompanijama da odmah apdejtuju svoje operativne sisteme kako bi osigurali da ne budu ranjivi na drugu, moćniju verziju ovog virusa, koji je u petak zahvatio 150 država svijeta.Virus kojeg stručnjaci nazivaju “Wanna Decryptor” paralizirao je kompjutere koje koriste mreža bolnica u Velikoj Britaniji, njemačka državna željeznica i veliki broj drugih kompanija i vladinih agencija širom svijeta.

Napad, za koji se vjeruje da je bila najveća shema iznude novca putem interneta ikada, prema ocjeni Europola predstavlja veliku prijetnju nakon što je njime pogođeno 200.000 žrtava širom svijeta.

– Brojevi (pogođenih virusom) raste. Vidimo da je usporavanje infekcije tokom noći između petka i subote, nakon privremenog rješenja, sada prebrođeno drugom verzijom koju su kriminalci aktivirali , prenosi Dnevni list.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.