Na jesen kreću radovi za gradnju dionice Počitelj – Zvirovići

Autocesta

Autoceste Federacije“ na jesen bi trebale pokrenuti radove na Koridoru Vc u Hercegovini. Adnan Terzić, direktor ovog javnog poduzeća, u razgovoru za Dnevni avaz prenio je da je raspisan natječaj za gradnju dionice Počitelj – Zvirovići u ukupnoj dužini od 11,75 kilometara.

– Očekujem da ćemo najdalje do sredine kolovoza potpisati ugovor i da će ubrzo nakon toga početi radovi. Vrijednost ove dionice je 100 milijuna eura i financirat će ga Europska investicijska banka (EIB).

Ali, ne stajemo tu. Završene su evaluacije i pretkvalifikacije, sada čekamo suglasnost da odabranim tvrtkama pošaljemo zahtjev za financijsku ponudu za lot Počitelj – Buna i zaobilaznicu oko Zenice. Radilo bi se time na još najmanje deset kilometara autoputa, a vrijednost ova dva lota je gotovo 90 milijuna eura, plus što dobivamo 17 milijuna eura grant sredstava, ističe Terzić.

– Dobili smo i suglasnost, iako procedura zaključenja kredita u cijelosti nije završena, da idemo u raspisivanje natjerčaja za objekt tunela „Zenica“ u dužini od 2,66 kilometara. Taj projekt iznosit će 50 milijuna eura, plus planirani grant od 17 milijuna eura – kaže Terzić.

Precizira i da radove na trasi Počitelj – Buna i zaobilaznicu oko Zenice financira EBRD. – Ta je banka postavila uvjet da će izdvojiti novac za radove ako budu usvojene trošarine. EIB nema takve uvjete – kaže Terzić.

On se nada da bi u dogledno vrijeme trošarine ipak mogle biti usvojene. Upitan postoje li alternativna rješenja, kako to tvrde neki iz SDA, Terzić kaže da uvijek ima i drugih modela, ali da za to trebaju „hrabri i odlučni ljudi“.

Projekt Prenj – Mostar sjever i Mostar jug može se sagraditi po modelu da potencijalni izvođač dovede banku koja će ga pratiti, da bude potpisan ugovor s državom i time bi se dobilo novih 550 milijuna eura koji bi išli u cestogradnju.

Za sada toga nema. Uprava „Autocesta“ još u veljači je poslala Federalnoj vladi dvije inicijative i one još nisu razmatrane. Druga mogućnost je da se odredimo prema prezentiranom projektu koji su uradili stručnjaci Svjetske banke i EBRD-a.

Prema tom modelu, od Tarčina do Doboja može se dati koncesija na razdoblje od 25-30 godina. Koncesionar bi sagradio i održavao taj dio puta i nakon isteka koncesije vidjelo bi se što dalje. Ali, time bi Koridor Vc kroz FBiH bio završen. Prezentacija ovog modela urađena je premijeru i resornim ministrima Federalne vlade u travnju i sada čekamo što će reći – kaže Terzić.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.