Najveći broj ikada: U Hrvatskoj 35 osoba umrlo od gripe

Broj umrlih od gripe svaki je dan sve veći te je zbog komplikacija od tog virusa dosad život izgubilo čak 35 osoba.

Riječ je o najvećem broju umrlih otkako se prati gripa u Hrvatskoj. Točnije, i lanjska je sezona odnijela 35 života, ali to su bili podaci na kraju sezone, javlja Jutarnji list.

Sada se nalazimo u desetom tjednu otkako smo zabilježili prvi slučaj gripe, a prema procjenama, u visokom intenzitetu nastavit će se još najmanje četiri tjedna dok bi pravi završetak gripe biti početkom travnja.

Trajat će do Uskrsa

Teško je procijeniti koliko će gripa trajati, ali prema iskustvima uglavnom potraje do Uskrsa. Intenzitet je i dalje jako velik, veći nego što smo dosad vidjeli, i ima jako puno komplikacija i hospitalizacija, kaže Vladimir Draženović, virusolog iz Nacionalnog centra za influencu pri HZJZ-u.

Dosad je ukupno 1938 slučajeva oboljenja koja su dokazana laboratorijskim pretragama u Zavodu za javno zdravstvo. Intenzitet je velik, odnosno 60 posto svih pristiglih uzoraka krvi bilo je pozitivno na virus gripe, i to u najvećem slučaju, tj. 97 posto gripe A, od čega je, pak, 95 posto pandemijski tip, tzv. svinjska gripa.

Samo prošli i pretprošli tjedan laboratorijski smo dokazali 157 oboljenja. Što se smrtnih ishoda tiče, u Zavod je stiglo 35 prijava, što je, nažalost, rekordan broj, pogotovo kada gledamo da smo tek na polovici sezone epidemije gripe, kaže Draženović.

Broj umrlih je zasigurno bitno veći, no često se kao uzrok smrti uzima komplikacija koja je nastala zbog gripe. Primjerice, ako je netko imao gripu i poslije dobio infarkt, reći će se da je uzrok srčani zastoj.

Što se tiče prijava oboljelih, broj rapidno raste i posljednji podaci otprije sedam dana govore o više od 17 tisuća, no realno se uvijek taj broj množi s četiri jer ne odlaze svi oboljeli kod liječnika, a svi liječnici niti ne prijavljuju oboljele.

Stiglo novo cjepivo

HZJZ i dalje poziva na cijepljenje kao najbolju zaštitu od bolesti. Nabavljeno je još tri tisuće cjepiva koja se raspoređuju prema upitima iz Zavoda za javno zdravstvo.

Cjepivo je najbolji vid zaštite. No, ne možemo govoriti o kolektivnom imunitetu iz više razloga. Prvo, trebalo bi biti procijepljeno 90 posto populacije, a kod nas je to oko osam posto, i to su ciljane skupine te osobe koje su se individualno odlučile cijepiti. A druga stvar je što gripa nije uvijek ista i svake godine se iznova radi cjepivo, napominje Draženović te dodaje kako, prema njegovim saznanjima, nitko od umrlih nije bio cijepljen, ali i nitko tko ima teške komplikacije nije primio cjepivo.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • Po pričanju osoblja koje radi po bolnicama u Zagrebu, doktora i sestara, brojka je odavno prešla 100 mrtvih, ali se ne smije ići u javnost, jer j eto “govor mržnje”. Zabranila partija i Pljenković.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.