Najveće razlike u popunjavanja Doma naroda FBiH, ako se provede odluka SIP-a

Dugoočekivana odluka Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o načinu popunjavanja Doma naroda Parlamenta FBiH donesena je u utorak, a ona u praksi znači da će se za popunjavanje tog zakonodavnog tijela koristiti popis stanovništva iz 2013. godine, uz princip da se iz svake županije bira najmanje jedan pripadnik svakog konstitutivnog naroda ukoliko je izabran u županijsku skupštinu.

Najviše Bošnjaka iz ZDŽ, TŽ i SŽ

Matematička raspodjela kaže da će korištenjem popisa iz 2013. godine najviše Bošnjaka u Dom naroda Parlamenta FBiH biti birano iz Zeničko-dobojske županije (ZDŽ) Tuzlanske županije (TŽ) i Sarajevske županije (SŽ) i to po trojica, piše Klix.ba.

Iz USŽ će biti birana dvojica Bošnjaka, dok će iz ostalih šest županija biti biran po jedan delegat iz reda Bošnjaka.

Najviše Hrvata iz ŽSB, HNŽ i ŽZH

Ovom odlukom najviše Hrvata će biti birano iz Županije Središnja Bosna (ŽSB), Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) i Županije Zpadnohercegovačke (ŽZH) i to po trojica iz svakog.

Dva delegata iz reda Hrvata će biti birana iz Hercegbosanske županije (HBŽ), dok će po jedan biti biran iz USŽ, Posavske županije (PŽ), TŽ, ZDŽ, BPŽ i SŽ.

Eventualna raspodjela zastupničkih mandata u Dom naroda FBiH prema popisu stanovništva iz 2013.

Najviše Srba iz SŽ i HBŽ

Najviše Srba u Dom naroda Parlamenta FBiH će biti birano iz SŽ i HBŽ i to po trojica. Po dvojica će biti birana iz USŽ, TŽ i HNŽ, dok će po jedan biti birani iz PŽ ZDŽ, BPŽ, ŽBS i ŽZH.

Iz reda Ostalih najviše iz Sarajeva i Tuzle

Iz reda Ostalih po dvoje zastupnika će biti birano iz Sarajevske i Tuzlanske županije, a po jedan iz USŽ, ZDŽ i ŽSB

Tom raspodjelom konstitutivni narodi će u Domu naroda imati po 17 zastupnika, dok će iz reda Ostalih biti njih sedam.

Najveće razlike

Najveća razlika u odnosu na raspodjelu zastupnika po popisu iz 1991. godine odnosi se na broj Hrvata iz određenih županija. Tako će prema ovoj raspodjeli jedan Hrvat manje biti biran iz ZDŽ, a jedan više iz ŽZH.

Kada je riječ o Srbima, najveća promjena se odnosi na Sarajevsku županiju. Prema popisu iz 1991. iz ove županije ih je bilo birano čak pet, dok će ih prema popisu iz 2013. biti birano troje. Također, više Srba će biti iz HBŽ, a jedan manje iz HNŽ. Jedan Srbin više će biti biran i iz ZDŽ, u odnosu na popis iz 1991.

Raspodjela zastupničkih mandata u Domu naroda FBiH prema popisu stanovništva iz 1991. koji se do sada primjenjivao

Jedan Bošnjak više će biti biran iz Sarajevske županije prema popisu iz 2013., a jedan manje u TŽ.

Kada je riječ o Ostalima, prema posljednjem popisu, oni će imati zastupnika iz USŽ, ali će izgubiti zastupnika iz HNŽ.

Treba napomenuti da će na ovu odluku SIP-a biti podnesena apelacija za ocjenu ustavnosti kod Ustavnog suda BiH pa će tek nakon sudske odluke ova raspodjela biti pravno relevantna.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

  • Za obican narod ne znaci nista a za politicare jako puno… Tu brane svoje pozicije, kontroliraju drzavne firme, javna poduzeca i sve ostalo. Jednostavno receno naredne 4 god oni su bezbrizni..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.