Najveća kanadska tvornica kanabisa zatvara plastenike, stotine radnika otpušteno – Jabuka.tv

Najveća kanadska tvornica kanabisa zatvara plastenike, stotine radnika otpušteno

Kompanija Canopy Growth planira zatvoriti dva pogona za uzgoj kanabisa u Britanskoj Kolumbiji u Kanadi, što je rezultiralo otpuštanjem 500 zaposlenih.

Osim toga, kompanija je odustala od širenja kapaciteta u Ontariju. Zasadi na oko 280.000 kvadratnih metara uskoro će biti napušteni, prenosi Klix.ba.

17 mjeseci poslije legalizacije trgovine kanabisa za upotrebu punoljetnih osoba, kanadsko tržište se razvija sporije od prvobitnih predviđanja i suočava s rizikom neprofitabilnosti. Osim toga, federalni propisi koji dopuštaju uzgajanje kanabisa na otvorenom stupili su na snagu tek nakon što je kompanija uložila značajna sredstva za izgradnju plastenika, stoji u priopćenju kompanije koja tvrdi da ima dovoljno zemlje za uzgajanje kanabisa na otvorenom.

Najveće kompanije za proizvodnju kanabisa širom Sjeverne Amerike suočile su se s poteškoćama, jer je njihov operativni rast premašio stvarni razvoj industrije kanabisa. Menadžment kompanije se odlučio na radikalan potez kako bi smanjili rast i osigurali kratkoročnu i dugoročnu stabilnost.

Zasadi kanabisa u Britanskoj Kolumbiji generiraju više od polovine ukupnog rasta kompanije “Canopy Growth”. Njihovo zatvaranje donosi naplatu takse prije oporezivanja od 700 do 800 milijuna dolara u prvom tromjesečju tekuće godine. Kompanija je priopćila da će snositi i druge troškove koji nastaju uslijed organizacijske i strateške revizije.

Akcije kompanije “Canopy Growth” pale su za dva posto, piše CNN.

Vjerujem da je kompanija pažljivo analizirala površinu zasada kanabisa za trenutne i buduće potrebe, kaže W. Andrew Carter, financijski analitičar Stifela.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.