Cvitanović o “slobodnim strijelcima” u HDZ-u BiH Tomislavgrad – Jabuka.tv

Cvitanović o “slobodnim strijelcima” u HDZ-u BiH Tomislavgrad

Ilija Cvitanović
Sukob unutar HDZ-a BiH u HBŽ-u, točnije Livna i Tomislavgrada, kulminirao je u utorak, kada su tri županijska zastupnika isključena iz stranke na mjesec.

Naime, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović informirao je stranačko Predsjedništvo o privremenom isključenju iz stranke Ivana Vukadina, Roberta Bagarića i Ante Tadića iz Tomislavgrada. Kao razlozi za takvu odluku navode se kršenje Statuta, odluka Predsjedništva HDZ-a, kao i odluka Općinskog odbora, piše Oslobođenje.

Teško do vlade

Predsjednik OO HDZ-a BiH HBŽ Branko Ivković kaže da je neizvjesno skoro formiranje vlade ove županije.

S obzirom na broj zastupnika i jedne i druge strane, teško. Kod nas je dvotrećinska većina, dakle, od 25 treba 17 zastupnika glasati za. To je u ovoj situaciji teško, s obzirom na to da šest zastupnika HDZ-a BiH, odnosno ove struje koja ne sluša HDZBiH, sa zastupnicima HDZ-a 1990 čine zajedno 10 zastupnika, što nije dovoljno za formiranje vlade, istaknuo je Ivković.

HDZ-ova ekipa iz Tomislavgrada, dodaje, neće odustati od namjere da ima svog premijera u ovoj županiji.

Moja ponuda u studenom prošle godine toj ekipi iz Tomislavgrada je bila da Ivan Vukadin bude predsjednik Vlade. Međutim, oni nisu bili zainteresirani samo za predsjednika Vlade, već su tražili i paket u kojem bi išao HDZ 1990, a naš zahtjev je bio da u tom paketu nema Devedesetke, jer mi možemo bez njih. Bez problema bismo mogli formirati vladu, međutim, oni su se priklonili HDZ-u 1990 i odbili su tu ponudu, naglašava Ivković.

Dodaje kako Statut svake ozbiljne političke stranke kaže da su odluke koje donose stranačka tijela obavezujuće i za one koji nisu glasali za tu odluku.

Ta grupacija iz Tomislavgrada se ponašaju kao slobodni strijelci koje ne obvezuje ništa osim onoga što oni hoće, zaključuje Ivković.

Kontaktiran je i Ivan Vukadin, aktualni načelnik općine Tomislavgrad, ali on nije želio davati izjave.

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović za Oslobođenje kaže kako je evidentno da postoji podijeljenost unutar HDZ-a BiH kada se govori o suradnji s Devedesetkom.

Ne želim komentirati odnose unutar HDZ-a BiH, imam dovoljno problema i izazova u vlastitoj stranci. Ali, ne mogu zbog javnosti ne prokomentirati to što ste mi rekli, vjerujući da je to istina. Mi imamo potpisan sporazum o koaliciji sa HDZ-om BiH na svim razinama i ako je to istina što ste rekli, smatram da je dio HDZ-a, koji je za realizaciju sporazuma, u potpunosti dosljedan i vodi konzistentnu politiku. To je politika čuvanja nacionalnih interesa i uvažavanja partnera, a upravo to je politika na osnovu koje sam ja i potpisao sporazum sa HDZ-om BiH, a nikako to nije politika koja je isključiva, kaže Cvitanović.

Politička cijena

Dodaje kako ga zanima samo dosljednost i poštivanje onoga što je dogovoreno.

Sve što neće biti sukladno sporazumu i što neće biti izborni rezultat i u toj županiji i svakoj drugoj, jako će usložnjavati odnose HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, ali ja vjerujem da će se realizirati sporazum i da neće ostati prostora pojedinim ljudima na terenu koji su zbog svojih osobnih i partikularnih interesa spremni srušiti nešto u što je jako puno uloženo i plaćena ogromna politička cijena, zaključio je Cvitanović.

Dragan Čović privremeno isključio Ivana Vukadina iz stranke

(www.jabuka.tv)


6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.