Najstariji aktivni nogometni trener u svijetu dolazi iz BiH | Jabuka.tv

Najstariji aktivni nogometni trener u svijetu dolazi iz BiH

Da su godine samo broj pokazuje i Ahmet Degirmendžić iz Olova koji ima 84 godine i aktivni je nogometni trener u Bosni i Hercegovini.

Za sebe tvrdi da je najstariji aktivni trener u svijetu. Ni Google, a ni novinari N1 televizije nisu uspjeli pronaći starijeg.

Osamdesetčetverogodišnjak kroz 60 godina karijere vodio je bosanskohercegovačke klubove u nižim ligama: Stupčanicu, UNIS, Ozren, Konjuh, Kozara i Radnički te danske trećeligaše Bohedu i Ikast. Degirmendžića novinari zatiču kako se priprema za polaganje UEFA A trenerske licence.

Kojih se šest segmenata stalno ponavlja tijekom igre?

Napad, obrana, tranzicija po izgubljenoj i osvojenoj lopti. Prekidi za i prekidi protiv. A ima 80 takvih pitanja. Za A sam se spremio kao automat. Bilo bi me stid izaći pred profesore kojima mogu biti otac da ne znam, tvrdi Degirmendžić.

Još jedan od identiteta ovog trenera je i onaj hadžijski. Degirmendžić je obavio hadž 2016. godine. Pored toga imao je priliku upoznati Josipa Broza Tita i Ivu Andrića. Tita je upoznao nakon što mu je jugoslavenski list Borba dodijelio plaketu za podvig godine, kada je s igračima tijekom treninga spriječio eksploziju nafte nakon prometne nesreće. Andriću je tijekom posjeta Olovu poklonio domaće namirnice dočekavši ga kao direktor Doma kulture, piše N1.

Bio sam zadužen da ga dočekam i njegova supruga je bila s njim. I onda sam ja poručio kod ljudi, mladog kajmaka, sira, luka, pečenice i ostalih raznih domaćih stvari. Sjedili smo zajedno i on je sve to probao i pohvalio, priča Degirmendžić.

Vremena su se promijenila, kaže, nekad su igrači plakali nakon poraza, a danas to nije slučaj. Nogomet je postao čisti biznis.

Ja to nisam nikad doživio poslije rata. Čak neki izgube utakmicu, pa se kupaju i pjevaju. Ja gledam je li moguće? Ne mogu vjerovati. A ja ne mogu cijelu noć zaspati kad izgubim utakmicu. Nema teorije da zaspim. Jesam li ja bio kriv? Jesam li mogao što učiniti? Što nisam onog stavio? Što nisam drugog izvadio? Kako mi je sudac sudio. Stotine pitanja. Sad, kad se utakmica pobjedi, dobra osmica, četvrtica, dobar golman. Kad se izgubi, kriv je trener, nemaju kondicije, navodi.

Najstariji nogometni trener na svijetu, ako je suditi prema Googleu, trenutno nema angažman u bh. klubovima, ali ima poruku za sve momčadi koje trebaju trenera…

Ako im treba čovjek koji će svaki trening odraditi maksimalno pošteno, koji će se boriti za taj klub, kao da mu je pitanje života i smrti. I pozna toliko nogomet da vidi kad igrač trči, treba li mu reći smanji ili povećaj. Preko 60 godina ja sjedim na klupi. Tisuće utakmica sam ja vodio.

Pored mnogobrojnih utakmica, Ahmet će odigrati još jednu. Za nešto manje od mjesec dana očekuje ga ispit, kada bi trebao postati UEFA-in trener s A licencom. Ali tu ne staje. Kaže ako ga zdravlje posluži i bude financija, želi i do najveće profi licence.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj: