Najskuplji automobil uvezen u BiH u 2014. vrijedi 278 prosječnih plaća

Dva automobila marke Mercedes Benz 350 S, vrijednosti 228.636 KM, odnosno 227.276 KM, najskuplji su automobili uvezeni u prošloj godini u Bosnu i Hercegovinu.

U društvu najskupljih putničkih automobila uvezenih tijekom 2014. u zemlju u kojoj skoro polovina stanovništva nema stalno zaposlenje, a oni koji rade mjesečno zarađuju u prosjeku nešto više od 800 KM, nalazi se, na trećem mjestu po vrijednosti, Land Rover vrijedan 197.974 KM.

Mercedes Benz S 350, čija vrijednost je bila 189.647 KM, drži i četvrtu poziciju liste najskupljih automobila uvezenih u 2014, dok je na petoj ponovo Land Rover, ali ovaj put vrijedan 172.888 KM.

Na šestom mjestu, prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, “osvježenje” u vidu Maseratija Ghiblija 3.0, vrijednog 168.831 KM, doznaje Anadolu Agency (AA).

Audi RS 6 AVANT od 168.474 KM našao se na sedmoj poziciji, a “začelje” liste najskupljih četverotočkaša uvezenih u BiH prošle godine drže još tri Mercedesa Benza 350 vrijednosti od 166 do 158 000 KM, te opet jedan Land Rover, čija vrijednost je bila 156.088 KM.

Najskuplji uvezeni automobil na može se čak ni pogledati u salonima bh. autokuća koje prodaju Mercedesove modele, jer se radi o modelu koji su u zemljama s malim tržištem, kao što je BiH, dostupni samo po narudžbi.

Taj automobil “mora biti preslika karaktera vlasnika, od boje do ostalih performansi, baš kao i odijelo koje neka osoba nosi”, kaže za AA prodavač jedne od bh. autokuća koja distribuira Mercedesova vozila.

“To je automobil premium segmenta, odnosno najluksuznija varijanta s aspekta onoga što je dostupno i što se proizvodi, a što se trenutno nalazi u ponudi”, kazao je sugovornik AA dodavši kako je to zapravo “najluksuzniji model” spomenutog proizvođača.

Prosječnom Bosancu ili Hercegovcu, koji ima sreću da je zaposlen i prima prosječnu bh. plaću od 823 KM, potrebno je 278 plaća kako bi kupio najskuplji model uvezen u BiH u prošloj godini. Stoga ne čudi da je više od 90 posto od skoro 160.000 automobila registriranih samo u sarajevskoj županiji, zapravo polovno.

Ista situacija je i kad je riječ o 67.444 putnička automobila uvezena u Bosnu i Hercegovinu prošle godine. Prema podacima UNO BiH, spomenuti automobili u najvećem broju slučajeva stari su između pet i sedam godina, dok je prosjek starosti onih koje voze Bosanci i Hercegovci znatno viši.

Ukupna vrijednost uvezenih automobila u 2014. godini iznosila je 526 milijuna KM. S druge strane, država je na uvozu spomenutih automobila inkasirala 95 milijuna KM, koliko iznose ukupno obračunate i plaćene dažbine prilikom uvoza.

Iz UNO BiH napominju da se od 2013. godine na uvoz polovnih putničkih motornih vozila iz Europske unije ne plaća carina, već samo PDV u iznosu od 17 posto, ukoliko uvoznik dokaže da se radi o vozilu koje ima porijeklo iz neke od zemalja članica EU.

“Porijeklo se dokazuje izjavom na fakturi ili obrascem EUR 1. U skladu sa trgovinskim dijelom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU carina se na polovna putnička motorna vozila porijeklom iz EU postepeno ukidala u periodu od 2008. do 2013. godine, dok je za nova vozila porijeklom iz EU carina ukinuta već na početku 2009. godine”, navode iz UNO BiH.

Vozilo se prilikom uvoza u BiH prijavi na graničnom prelazu, tu se dobije provozna carinska prijava na rok od 10 dana, u spomenutom roku uvoznik mora izvršiti homologaciju vozila kod nekog od ovlaštenih tehničkih servisa u BiH i nakon toga doći u carinsku ispostavu nadležnu za carinjenje.

“Uprava za neizravno oporezivanje BiH vrši provjeru vjerodostojnosti faktura koje se prilažu prilikom uvoznog carinjenja. Sve fakture šaljemo na provjeru nadležnoj carinskoj službi zemlje gdje je auto kupljeno.

Ukoliko se provjerom utvrdi da je uvoznik priložio lažnu i umanjenu fakturu, pokreće se postupak naknadne naplate uvoznih dažbina, uz obračun zateznih kamata i izdavanje prekršajnog naloga. To može biti upozorenje svim građanima koji se eventualno odluče na takav nezakoniti postupak”, kazao je glasnogovornik UNO BiH Ratko Kovačević u izjavi za Anadoliju.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.