Najpopularniji zec na svijetu mijenja vlasnika

Dvojica nekadašnjih čelnika vodećih holivudskih filmskih studija pred zaključenjem su pregovora o kupnji kultnoga muškoga magazina i brenda Playboy.

Prema navodima Reutersa, firma Double Eagle Acquisition u poodmakloj je fazi pregovora o kupnji izdavačke kuće Playboy Enterprises kao dio portfelja imovine čija se vrijednost procjenjuje između dvije i tri milijarde dolara.

Iza Double Eagle Acquisitiona stoji Jeff Sagansky, bivši predsjednik CBS Entertainmenta i zamjenik predsjednika Sony Pictures Televisiona te Harry Sloan, nekadašnji predsjednik i izvršni direktor filmskoga studija Metro-Goldwyn-Mayer.

Poslovna ideja njihove kompanije je kupovina dijala u drugim kompanijama.

Double Eagle Acquisition u tu se svrhu lani izlistao na burzi prikupivši 500 milijuna dolara. Od 2011. godine Playboyeva izdavačka kuća u vlasništvu je kompanije Rizvi Traverse Management te legendarnoga osnivača magazina, Hught Hefnera.

Hefner je magazin osnovao 1953. godine kada je na prvoj naslovnici osvanula Marilyn Monroe. Transakcija u kojoj je Rizvi Traverse ušao u vlasničku strukturu vrednovala je kompaniju na 207 milijuna. Iako se ime Playboy najčešće povezuje s magazinom, tijekom godina vrijednost brenda daleko je nadrasla vrijednost štampanoga izdanja.

Naime, od 5,6 miljuna komada, koliko je iznosila naklada 1975. godine, posljednjih godina Playboyeva naklada je pala na približno 800.000 primjeraka. Samo američko izdanje magazina godišnje gubi oko tri milijuna dolara. Izdavač je u veljači ove godine objavio da će od broja za ožujak prestati objavljivati golišave fotografije Playboyevih djevojaka, po čemu je magazin i bio poznat. Odluka je obrazložena zastarjelošću takvoga pristupa s obzirom na veliki broj besplatne pornografije na internetu. Magazin se stoga okrenuo “lifestyle” temama za muškarce, piše Manager.ba.

Međutim, izdavačka kuća u 180 država  ima sklopljene ugovore o korištenju brenda i zaštitnoga znaka, Playboyeva zeca, na različitim proizvodima, od odjeće preko nakita i alkoholnih pića do parfema. Takvi su proizvodi posebno popularni u Kini, iz koje dolazi 40 posto Playboyevih prihoda od brendiranih proizvoda. Samo tijekom posljednjih 10 godina kompanija je u Kini zaradila pet milijardi dolara. Inače, u 2014. godini ukupni globalni prihodi od prodaje takvih proizvoda iznosili su 1,5 milijardi dolara.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.