Najotrovnije europske zmije vrebaju Hercegovce!

Elvis Aličić iz Blagaja, nakon ujeda poskoka, u teškom stanju dovezen u bolnicu. Na Infektivnom odjelu bolnice “Dr. Safet Mujić” oporavlja se Elvis Aličić iz Blagaja, kojeg je u srijedu u voćnjaku ujeo poskok.

Kako je za “Avaz” izjavio prim. dr. Nazif Derviškadić, šef ovog odjela, Aličića je zmija otrovnica ujela oko 11 sati, ali on se tek pet sati kasnije javio u Službu hitne pomoći, čija ga je ekipa u veoma teškom stanju dovezla u bolnicu.

Faza gušenja

„Zmija ga je ujela za ruku i kada su me pozvali, on je već bio u fazi gušenja i opće slabosti. No, uspjeli smo ga zbrinuti te smo mu dali antihistaminik i visoke doze kortikosteroida“, rekao nam je dr. Derviškadić.

Stručnjaci upozoravaju da je zimsko mirovanje za zmije završeno te da je posljednjih dana primijećeno da izlaze iz svojih skrovišta.

„Toplo vrijeme posljednjih dana doprinosi tome da sve više uočavamo zmije u prirodi, koje idu u potrazi za hranom, a glavna su im miševi i pacovi. Ljudi su u svemu tome, jednostavno, kolateralna šteta“, kaže nam dr. Mithat Isanović, šef Veterinarske stanice Mostar.

Boravak u prirodi

On je iznio i podatak da hercegovački poskok ima najjači otrov među svim europskim zmijama, te stoga savjetuje oprez.

„Kad god zmija ima priliku da se skloni od čovjeka, to će i učiniti. Tijekom boravka u prirodi dobro je držati štap pred sobom, jer zmije reagiraju na pokret, odnosno vibraciju tla, tako da ih na taj način, eventualno, možemo uplašiti i dati im priliku da se sklone“, kaže dr. Isanović.

(www.jabuka.tv)10 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.