Najneaktivnija zakonodavna institucija u BiH: U dvije godine radili samo godinu

Skupština Hercegbosanske županije apsolutni je rekorder među zakonodavnim institucijama u BiH po broju mjeseci u kojima nije radila 2016. godini , navodi se u izvještaju CCI-a. U izvještaju stoji kako u čak sedam od 12 mjeseci nije održana niti jedna sjednica, a s obzirom na to kako u 2015. godini Skupština pet mjeseci nije održavala sjednice, to znači kako od dvije prve godine aktualnoga mandata, Skupština Hercegbosanske županije, nije radila čitavu godinu.

CCI navodi kako su loši rezultati, propuštene šanse i pogoršanje odnosa unutar vladajuće koalicije išli do te mjere da se na kraju 2016. godine nije sa sigurnošću znalo ni postoji li ona više uopće.

Ostvareni rezultati potpuno su sukladni navedenom, i prema intenzitetu rada i prema produktivnosti Skupština HBŽ-a je pri samom dnu županijske ljestvice. Sa svega sedam održanih sjednica u 2016. godini Skupština HBŽ dijeli posljednje mjesto, sa Skupštinom Posavske županije, a s 41 realiziranom mjerom, dijeli posljednja mjesta sa Skupštinom Zapadnohercegovačke i Skupštinom Posavske županije, koje su realizirale tek po jednu i dvije mjere manje.

Istodobno, nakon najlošijih rezultata jedne županijske vlade, ostvarenih u trećem kvartalu, Vlada HBŽ-a je u četvrtom kvartalu 2016. godine ne samo značajno popravila, nego ostvarila i najbolje rezultate od svoga imenovanja.

Po prvi put u jednom kvartalu Vlada HBŽ-a je radila intenzitetom rada predviđenim Poslovnikom – održavajući sjednice jednom tjedno, a 179 mjera, razmotrenih na 13 održanih sjednica, predstavlja dosad najviši stupanj produktivnosti koji je ova vlada uspjela dostići. Primjera radi, to je stupanj produktivnosti koji bi joj, da ga je imala tijekom cijele godine, omogućio postizanje rezultata u razini Vlade HNŽ. No, nije ga imala.

No, Vlada HBŽ-a u svom radu krši čitav niz zakonskih i podzakonskih akata. Proračun za 2016. godinu usvojen je u skraćenoj proceduri, što znači da uopće nije utvrđivan u nacrtu, kako to predviđa Zakon o proračunima, a Proračun za 2017. jeste utvrđen u nacrtu, ali s petnaestodnevnim kašnjenjem u odnosu na rok propisan Zakonom.

Neusvajanjem Programa rada za 2016. i 2017. godinu u propisanom roku prekršen je Poslovnik o radu Vlade i Uredba o metodologiji izrade i donošenja programa rada i izvješća o radu Vlade HBŽ-a i županijskih tijela. Vlada HBŽ-a krši i Poslovnik o radu Skupštine neblagovremenim odgovaranjem na postavljena zastupnička pitanja.

I konačno, svojim sastavom, u komu je samo jedna žena, Vlada HBŽ-a krši Zakon o ravnopravnosti spolova u BiH.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.