Najgore stvari koje možete napraviti svojoj kosi

Možda vam se ne čini tako, ali kosu svakodnevno uništavamo na razne načine, a da toga uopće nismo ni svjesni. Vrijeme je da tome stanete na kraj! 

Korištenje starog pribora
Trebali biste redovito čistiti četke, uklanjati nakupljene dlake, koje su savršen dom mnogim bakterijama, a koje sigurno ne želite u svojoj kosi.

‘Uklonite dlake s četke nakon svakog češljanja’, savjetuje Elizabeth Cunnane Phillips, poznata dermatologinja. Jednom mjesečno očistite četke i češljeve sodom bikarbonom i vodom te ih ostavite par minuta da se dobro natope. Nakon toga ih temeljito isperite. Soda bikarbona uklanja ulja i tragove proizvoda za uređivanje kose, a koji mogu ostati na samoj četki ili češlju.

Korištenje grube gumice za kosu
Gumica za kosu treba biti prekrivena tkaninom koja će spriječiti lomljenje kose kad se kosa prečvrsto stegne. Ako samo želite maknuti kosu s lica, pokušajte je nježno povući unatrag koristeći ukosnice. Prečvrsto vezana kosa se lako oštećuje, pa to izbjegavajte.

Korištenje previše kemijskih proizvoda
Često bojenje kose, keratinske terapije, botoksiranje – sve to može oslabjeti i oštetiti kosu. Smanjite korištenje raznih kemijskih sastojaka te pokušajte koristiti proizvode isključivo na prirodnoj bazi. Koristite preventivne tretmane, poput stavljanja maski, zaštitnih šampona itd. Učinite to nekoliko dana prije odlaska frizeru i uvijek mu recite koje ste tretmane koristili.

Foto: Thinkstock

Prevruće feniranje
Pretopao zrak uklanja prirodnu vlagu iz kose, uzrokujući isušivanje i oštećivanje kose i njezinih vrhova. Kako znati kad je zrak prevruć? Uperite fen prema dlanu i ako je zrak ugodno topao, takav će biti i vašoj kosi. Manje topline je uvijek bolje, pa pokušajte stilizirati kosu tek kad je osušite – nemojte je sušiti kad je mokra, nego kad je vlažna.

Čekate predugo između šišanja
Ako imate ispucane vrhove, nemojte odgađati odlazak frizeru. Ispucani vrhovi se s vremenom dijele na još veće ispucale krajeve, uzrokujući stanjivanje i slabljenje kose. Nastojte skraćivati vrhove jednom mjesečno, a ukoliko puštate kosu, neka to bude svaki drugi mjesec. Skraćivanjem mrtvih krajeva zapravo dajete kosi šansu da se obnovi.

Češljanje od korijena prema dolje
Raščešljavanje zapetljanih dijelova kose od vrha prema dolje može uzrokovati pucanje kose. Kako biste to izveli na nježniji način, podijelite kosu na jednake dijelove od po pet centimetara, pa pa ih izgladite od dna prema gore. Kako biste ovo učinili, uhvatite dio kose par centimetara od dna, pa je iščetkajte od dijela na kojem vam se nalazi ruka. Pomaknite ruku za par centimetara iznad te ponavljajte proces dok ne dođete do samog korijena. Na ovaj način tretirate kosu nježnije i opreznije, te izbjegavate moguća oštećenja i lomljenje.

Foto: thinkstock

Grubi ste s mokrom kosom
Kad je kosa mokra, onda je najosjetljivija i podložnija lomljenju i pucanju vrhova. Mokru kosu uvijek počešljajte češljem raširenih zubaca. Isto vrijedi i za sušenje ručnikom, koje može voditi do lomljenja vlasi ako pregrubo trljate.

Stavljate previše proizvoda
Proizvodi za njegu kose mogu učiniti upravo suprotno od njihove namjene ako ih nanosite previše. Svaka žena treba zaštitu za kosu, suhi šampon za masnu kosu te serum za ‘divlju’ kosu. Ako želite koristiti dodatne proizvode ili ste nesigurni oko količine, pokušajte nanositi proizvode na mokre ruke kako biste smanjili količinu.

Foto: Thinkstock

Koristite isti šampon za kosu koja se mijenja
‘Mnoge žene misle da svako toliko moraju promijeniti šampon kako bi izbjegli stvaranje tolerancije na određeni proizvod. To nije istina’, tvrdi Phillips. ‘Promijenite šampon kad se okolnosti promijene, primjerice ako promijenite boju kose ili ako stavite pramenove’, savjetuje.

Mnoge žene gube kosu tijekom trudnoće. Kad se ovo dogodi, pokušajte promijeniti šampon i regenerator, te uzmite proizvode namijenjene tankoj kosi. (Magazin.hr) 

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.