Najbolji svjetski invazivni radiolog počinje operirati u SKB-u Mostar

Ljeto je već odavno rezervirano za velike nogometne transfere, ali ovoga puta jedan od većih transfera realizirat će SKB Mostar.

Naime, prošlog tjedna u Mostaru je boravio prof. dr. Friedhelm Brassel, jedan od vodećih svjetskih invazivnih radiologa i, prema informacijama koje je Večernji list dobio iz bolnice u Mostaru, on bi uskoro trebao početi raditi u ovoj instituciji.

Kako je potvrdio ravnatelj SKB-a Mostar prof. dr. Ante Kvesić, proces na kojem se radi već dvije godine konačno je priveden kraju i dogovoreni su idući koraci kako bi angažman ovog svjetskog stručnjaka uskoro počeo.

Da bi jedan takav stručnjak počeo raditi kod nas, potrebno je nabaviti dodatnu opremu kojom se izvode zahvati koji još nikada nisu rađeni u BiH i okružju. Imamo vrhunsku angiodvoranu u kojoj će se obavljati ti zahvati i kada uskoro kupimo dodatnu opremu, neće biti tehničkih prepreka za početak rada prof. Brassela u našoj bolnici.

Drugi dio priče je administracija, odnosno ugovori i potrebna osiguranja i tu ne vidimo probleme koji bi zaustavili ovu priču. Vjerujem da će prof. Brassel s našim stručnjacima na čelu s prof. dr. Markom Radošem i dr. Gojkom Bogdanom liječiti iznimno komplicirane malformacije krvnih žila, a to su zahvati koji još nisu ovako liječeni na ovim prostorima, rekao je ravnatelj Kvesić u izjavi za Večernji list.

Gost iz Njemačke bio je ugodno iznenađen onime što je vidio u Mostaru ovih dana te je dodao kako se mnogo toga promijenilo u posljednje dvije godine, kada je prvi put posjetio SKB Mostar.

Mostar: Simpozij iz dječje kirurgije i urologije okupio stručnjake iz deset zemalja

Prije dvije godine bio sam iznenađen činjenicom da imate jednu od najsuvremenijih angiodvorana u svijetu, a danas, kada imate i novu zgradu Klinike za dječje bolesti, koja je zaista fenomenalna, kada imate mlade stručnjake kao što su dr. Gojko Bogdan, dr. Vladimir Jegdić i dr. Marko Bošnjak, mogu reći kako imamo sve preduvjete da u bolnici u Mostaru radimo iznimno komplicirane zahvate na krvnim žilama.

Plan je da u početku krenemo sa zahvatima na malformacijama krvnih žila kod odraslih osoba koje se još ne rade u SKB-u Mostar, a zatim da operiramo djecu s urođenim manama na krvnim žilama, i to ne samo iz BiH nego iz cijele Europe. Da bismo došli do toga, nisam dovoljan samo ja, nego cijeli tim stručnjaka koji podrazumijeva vrhunske stručnjake u intenzivnoj njezi, dječjoj kardiologiji, neurokirurgiji. U ove dvije godine od moga posljednjeg posjeta SKB Mostar je napravio velike iskorake, tako da danas možemo razgovarati o ovim temama, ističe prof. Brassel.

Dr. Paladino: U Mostaru stvaramo vrhunski tim stručnjaka

On je prije tri godine operirao dječaka Ivana Karačića iz Mostara i tada je i počela priča o suradnji njemačkog stručnjaka i SKB-a Mostar. To je bilo prvo dijete iz BiH koje je operirao ovaj svjetski stručnjak i jedan od najzahtjevnijih zahvata koje je prof. Brassel izveo u svojoj karijeri. Operacija je trajala 13 i pol sati i dijete koje je tada imalo samo godinu i pol dobilo je novu priliku za život.

Ivanov otac Marko Karačić ističe kako su najbolji stručnjaci u regiji tada uradili sve što su mogli kako bi pokušali spasiti njegova sina, ali za nastavak Ivanova života bilo je potrebno mnogo više.

Radilo se o teškoj malformaciji Galenove vene u mozgu djeteta, što je iznimno rijetka urođena mana s velikim stupnjem smrtnosti.

Moja supruga Nevenka je preko nekih Facebook grupa došla do informacije da prof. Brassel gotovo svakodnevno izvodi zahvate te vrste na djeci iz cijeloga svijeta i dobila je njegovu e-mail adresu od jedne majke iz Austrije čije je dijete ovaj njemački stručnjak već operirao. Ivan je već umirao i Nevenka je napisala u mailu samo: “Moje dijete ima tešku malformaciju Galenove vene. Molim vas, možete li pokušati spasiti moje dijete?” I napisala je svoj broj telefona. Čovjek nas je nazvao za pola sata, što je bilo nevjerojatno jer prof. Brassel je 4 od 5 radnih dana u to vrijeme bio u angiodvorani i izvodio zahvate na djeci.

Njemački liječnik spasio život dječaka iz Mostara kojeg su svi otpisali

Nakon razgovora žurno smo poslali snimke magneta, doslovno cijeli SKB Mostar i Federalni zavod za zdravstveno osiguranje rješavali su birokratske probleme kako bi Ivan što žurnije otišao na zahvat u Njemačku. Prof. Brassel izveo je jednu nevjerojatnu operaciju i njome potvrdio reputaciju jednog od triju najboljih svjetskih invazivnih radiologa. Moja supruga i ja tada smo sebi obećali kako nećemo dopustiti da ni jedno dijete s ovih prostora prolazi ono što je prošao naš Ivan, nego da vrata suradnje moraju ostati otvorena.

Vidjeti danas da prof. Brassel dolazi raditi te nevjerojatne zahvate u našoj bolnici, da ravnatelj Kvesić u cijelosti podržava ovu veliku priču i da imamo dr. Bogdana i dr. Jegdića koji su spremni igrati tu utakmicu za nas je roditelje nadrealno. Nadamo se kako će svi ovi stručnjaci uskoro u našoj bolnici djeci kao što je naš Ivan dati novi priliku za život. Hvala im na tome, poručio je Ivanov otac Marko Karačić, zaključuje Večernji list.

(www.jabuka.tv)

14 komentara

  • Svaka čast da dovodite takvog stručnjaka: ALi je li on ili ravnatelj ušao u ijedan WC za pacijente pa vidio kako su prljavi i bez toaletnog papira i sapuna u 21. stoljeću! Kako vas nije sram stalno se nečim hvaliti, a nemate osnovne higijenske stvari! To nema ni u Africi jer sam bio tamo i imaju u svakom DZ i sapun i toaletni papir! Operacija uspjela, ali se pacijent zarazio u WC-u i umro! Fuj bagro lopovska, što ne uvedete red i spriječite krađe! Kamere postavite u svakoj prostoriji i predvorju WC-a!

    • Dao Bog pa mi sav problem u životu bio toaletni papir i sapun! Što se osvrćeš na gluposti i skrećeš temu sa ovakvog velikog stručnjaka koji dolazi kod nas da liječi naše ljude, a ti o tariguzu! Pojma ti nemaš šta ovo znači, nego si balavac koji je u selu čuo ovakve gluposti, pa eto kao veliki imaš pravo to i prenijeti kao anonimus! Sram te bilo, usekni se!

  • Dr Vladimir Jegdić je liječnik svjetskog kalibra. A posebno njegov odnos sa malim pacijentima, kao i odnos prema životu uopće! Malo je takvih ljudi, liječnika i stručnjaka. Osobno poznam i dr Bogdana, svaka čast obojici. Možemo biti sretni da imamo takve ljude i stručnjake u našem “Velom mistu”!

    • “Ova bolnica”, kako je nazivaš, sigurno ima milion mana, kao i svako poduzeće… Ali, zbog jednog ili dva čovjeka, koji su sa prstima u pekmezu, pljuvati po nekoliko tisuća ljudi, od kojih su mnogi za primjer svima, je u najmanju ruku neumjesno i nepošteno! Ako ne znaš , neka ne izbija jal, zloba, pakost i mržnja iz tebe… Nemoj barem na današnji dan, dan svetog Ante, danas je imendan tom “A. K.”, treba se nadati da će mu sveti Ante malo smanjit apetite, a svim dobrim liječnicima i medicinskim sestrama želim svako dobro, kao i tebi, prijatelju dragi. Pozitive malo, ovih dana su Lipanjske zore, budimo ponizni pred Bogom i do kraja zahvalni našim braniteljima, pogotovo našim poginulim i ranjenim, koji su nam omogućili da u miru svetkuje o, hodočastio i slavimo sve ono što nam je sveto i važno. BVB

  • “Najbolji svjetski invazivni radiolog” pise, e sad ako je to tako, stvarno ne treba nigdje ici kad i oni najbolji kod nas dolaze.

  • Svim doktorima hvala ,a posebno velikom stručnjaku kapa do poda i hvala mu na ljubaznosti i kulturi itd.dr.Marku Bosnjaku.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.