Najbolji filmovi s Grace Kelly koja je umrla na današnji dan

Sa samo 52 godine, 14. rujna 1982., umrla je Grace Kelly.

Riječ je o jednoj od najboljih glumica koja je ostavila dubok trag, prije svega u filmskoj industriji.

Godine 1954. dobila je Oscara za glavnu žensku ulogu u filmu “Provincijalka”. Napustila je glumu i Hollywood na vrhuncu slave i udala se za monegaškog kneza.

Upoznala je monegaškog kneza Rainiera III. na Canneskom filmskom festivalu 1955. godine, za vrijeme promocije filma Provincijalka. Grace Kelly i Rainer III. vjenčali su se 18. travnja 1956. godine u Monaku pred tri tisuće uzvanika i brojnim televizijskim kamerama. Pretpostavlja se da je svadbu, putem televizijskih ekrana, pratilo 30 milijuna ljudi diljem svijeta.

Vjenčanica je bila poklon Metro-Goldwyn-Mayer studija, za koji je snimila sedam filmova. Sljedećeg dana odvila se religijska ceremonija, prilikom čega je Grace Kelly proglašena kneginjom od Monaka.

Na ovaj dan sjećanja, portal Jabuka.tv vam donosi neke od njezinih najboljih i najpoznatijih filmova.

Dial M for Murder (Nazovi M zbog ubojstva)

Bivši tenisač Tony Wendice sazna da njegova lijepa i nježna supruga Margo ima ljubavnika. To je pisac kriminalističkih romana Mark Halliday koji im dolazi u posjet.

Tony smisli savršen plan koji treba rezultirati njezinim ubojstvom, nakon čega bi naslijedio novac. Angažira sumnjivog tipa s kojim je nekad pohađao koledž da ubije Margo, međutim, ne ide sve po planu.

To Catch a Thief (Drž’te lopova)

Amerikanac John Robie zvani Mačak povukao se iz posla te mirno i bogato živi na francuskoj Rivijeri. Kad se u luksuznom hotelu počnu događati krađe na isti način na koji je on nekad radio, Robie mora pronaći pravog krivca kako bi dokazao da je nevin.

Pri tom se na njegovom putu nalaze žene koje mu, svaka na svoj način, pomažu: bogata Jessie Stevens vjeruje u njegovu nevinost; njezina prelijepa, razmažena kći Frances ne vjeruje mu ništa, ali se bezglavo zaljubi, a dražesna Francuskinja Danielle neprekidno mu je za petama…

High Noon (Točno u podne)

Na dan kada se ženi i ostavlja svoj posao šerifa, Will Kane sazna da zločinac kojega je poslao u zatvor prije dosta godina, Frank Miller, dolazi u grad podnevnim vlakom da mu se osveti. Iako je čvrsto odlučio da ode iz grada sa suprugom i počne novi život, Will odluči ostati i sukobiti se s Millerom.

Kada zatraži pomoć sugrađana koje je uvijek štitio, oni mu okreću leđa. Čini se da će se Kane sam morati suočiti s Millerom, kao i drugim članovima njegove bande, koji ga čekaju na željezničkoj postaji…

The Country Girl (Djevojka sa sela)

Pozorišni glumac, Frank Elgin, kome karijera stagnira, pada pod utjecaj alkohola i sve više osjeća krivicu zbog smrti jedinog sina. Njegov menadžer pokušavada ga oraspoloži i izvuče iz teškog stanja, ali to naizgled djeluje kao nemoguća misija…

Prozor u dvorište (Rear Window)

L. B. Jeff Jeffries je poznati fotoreporter kojega je traženje ekskluzivnoga ugla snimanja na automobilističkim utrkama stajalo teškoga prijeloma noge. Stoga je prisiljen ograničiti svoj do jučer neomeđeni svijet na prostor koji obuhvaća pogled sa sobnoga prozora i vrijeme između posjeta njegove djevojke Lise i patronažne sestre Stelle.

Ubrzo otkriva da i mikrokozmos običnoga gradskoga dvorišta može skrivati neizmjerna uzbuđenja i strašne tajne. Osobito ga uznemiruju čudna zbivanja u stanu u kojemu s bolesnom ženom živi trgovački putnik Lars Thorwald…

Ovdje možete pronaći preporuke za filmove i serije

(www.jabuka.tv | K.A.)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.