Najbolja i najgora investicija u ovom desetljeću

Desetljeće je skoro gotovo, a obilježila ga je jedna nevjerojatno nestabilna investicija, koja se odvaja od svih drugih u posljednjih desetak godina – Bitcoin.

Naime, prema izvještaju Američke banke hartija od vrijednosti (BofA), da ste investirali jedan dolar u Bitcoin prije desetak godina, sada biste imali nevjerovatnih 90 tisuća dolara.

Vrijednost Bitcoina trenutno je oko 7 tisuća dolara. Prije dvije godine bio je na vrhuncu kada je vrijedio skoro 20 tisuća. No, na samom početku svog postojanja, ranih 2010-ih, jedan Bitcoin je vrijedio samo djelić penija.

Bitcoin je i dalje veoma spekulativna investicija, ali je njegova vrijednost narasla jer se profilirao kao najpopularnija i najšire prihvaćena digitalna valuta.

Sve više maloprodajnih kompanija prihvaća Bitcoin, a nekoliko investicijskih tvrtki i mjenjačnica trguju njime, što je pomoglo da on bude legitimiran.

Najava Facebooka da će plasirati vlastitu digitalnu valutu – Libru, također je ohrabrila mnoge investitore da prihvate kripto valute.

Mijanmarska valuta – najgora investicija na svijetu

Inače, BofA daje i druge zanimljive primjere najboljih i najgorih investicija u posljednjem desetljeću.

Da ste prije desetak godina kupili mijanmarsku valutu – kyat – bili biste na velikom gubitku.

Etnički konflikti, nasilje i nestabilnost države koja je nekad bila poznata kao Burma, doveli su do toga da bi dolar investiran u ovu valutu danas vrijedio samo četiri desetine jednog američkog centa.

Da ste na početku desetljeća uložili jedan dolar u grčko tržište nekretnina, danas biste imali samo sedam centi, nakon financijskog sloma u ovoj državi, procjenjuju stručnjaci.

Amerikanci imaju najbolju burzu na svijetu, a jedan dolar investiran u američke dionice sada bi u prosjeku vrijedio 3,46 dolara, što je rast od 250 posto.

Američke obveznice također su odlična investicija. Jedan dolar uložen u 30-godišnje obveznice danas bi vrijedio dvostruko više – 2,08 dolara, piše Biznisinfo.

S druge strane, Turska je imala najgoru situaciju u proteklom desetljeću kada je riječ o obveznicama pa bi onaj ko je uložio jedan dolar sada imao samo 61 cent.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  • a molimvas gdje nestadose ona dva padobranca z Briga sto imaju fabriku za proizvodnju vjetra na struju devre isa ovin bitkojinon zelela bih investirati u njiove poslove gdje je njihova poslovnica ako neko zna?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.